- W tym roku pomyślałam o świętach znacznie wcześniej i już upiekłam pierniczki, a właściwie piernikowe ciasteczka do chrupania z dodatkiem miodu i cynamonu. Ich zapach od kilku dni pięknie roznosi się po domu. Za każdym razem jak wchodzę do mieszkania czuję atmosferę zbliżających się świąt – mówi „Super Expressowi” Ania.
Oprócz słodkości na stole muszą znaleźć się tradycyjne dania, takie jak zupa grzybowa, uszka czy ryba w galarecie.
- Wigilia to dla mnie zawsze zapach zupy grzybowej z suszonych prawdziwków. Cała rodzina ją uwielbia, więc od rana zaglądają do kuchni w oczekiwaniu na porcję – uśmiecha się dziennikarka.
Polecamy na święta: Najlepsze prezenty! Inspiracje znajdziesz TU... Pospiesz się, jeśli jeszcze nie pomyślałeś o najbliższych.
- Nie może zabraknąć też maleńkich uszek, o wielkości kciuka, faszerowanych gotowanymi grzybami połączonymi z fasolą typu Jaś. Wszystko mieszam i lekko podsmażam na oliwie z dodatkiem cebulki, a potem zawijam w ciasto. To danie zapoczątkowała moja babcia Małgosia. Z kolei moja mama Teresa robi pyszną rybę w galarecie. Wcześniej długo się ją gotuje, więc jej zapach połączony z ziołami również unosi się w kuchni – dodaje.
Dom dziennikarki lada chwila zacznie pachnieć choinką, którą Ania kupuje na kilka dni przed świętami.