Widzowie TVN doskonale znają Bartka Boratyna z porannego programu "Dzień dobry TVN", gdzie często pojawia się w kuchni jako gość. Jego desery zachwycają nie tylko gości w studiu, ale również gwiazdy polskiego show-biznesu i warszawiaków, którzy często odwiedzają jego cukiernie. On sam swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął już w szkole średniej, a doświadczenie zdobywał w Polsce oraz za granicą. Dziś dzieli się z nami przepisami na mazurki oraz sernik bez cukru i ekspresową babkę dla tych, którzy nie mają czasu na długie godziny w kuchni.
Mazurek czekoladowo - śliwkowy
100 g masła
50 g cukru
200 g mąki
łyżka kakao
1 jajko
200 g ciemnej czekolady
200 g śmietanki 36%
powidła śliwkowe
cynamon
Z powyższych składników zagniatamy ciasto kruche (masło z cukrem+jajko+mąka+kakao). Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przekładamy do foremki na mazurka. Pieczemy w temp. 170 ok. 20 min.
Upieczone ciasto smarujemy konfiturą śliwkową z dodatkiem cynamonu, a następnie przelewamy ganache z ciemnej czekolady (zagotowana śmietanka wymieszana z czekoladą).
Odkładamy do zastygnięcia na kilka godzin.
Dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Mazurek orzechowy
100 g masła
50 g cukru
200 g mąki
1 jajko
400 g mielonych orzechów włoskich
200 g kremu orzechowo - czekoladowego
1 opakowanie masy kajmakowej
różne orzechy do dekoracji
Z powyższych składników zagniatamy ciasto kruche (masło z cukrem + jajko + mąka).
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przekładamy do foremki na mazurka. Pieczemy w temp. 170 na złoty kolor.
Na upieczone ciasto przekładamy wymieszany krem czekoladowo-orzechowy z mielonymi orzechami włoskimi, a następnie rozgrzewamy kajmak do płynnej postaci i wylewamy na wyłożone orzechy.
Odkładamy do zastygnięcia na kilka godzin. Dekorujemy rożnymi orzechami i skórką pomarańczową (opcjonalnie).
Sernik pistacjowy bez cukru
przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm
500 g serka mascarpone
400 g serka Philadelphia
100 g ksylitolu
4 jajka
3 łyżki pasty pistacjowej
Kruszonka:
50 g masła
35 g ksylitolu
łyżka kakao
75 g mąki
świeże maliny do dekoracji
1. Masło, ksylitol, kakao i mąkę ugniatamy do powstania sypkiej kruszonki. Pieczemy na blaszce ok 15 min w temp. 180 st.
2. Serek mascarpone, serek Philadelphia, ksylitol i pastę pistacjową mieszamy w robocie kuchennym na wolnych obrotach do połączenia składników.
3. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników i delikatnym ubiciu jajek.
4. Gotową kruszonkę przesypujemy na na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie wylewamy masę sernikową.
5. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 150 st. bez termoobiegu ok 100 min.
6. Gotowy, ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia dekorujemy świeżym malinami lub pistacjami.
Maślana babka wielkanocna z cytryną i tymiankiem
6 jajek
250 g cukru
2 łyżki skórki z cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
300 g mąki pszennej
70 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego masła
100 g białej czekolady
100 g białej polewy
bakalie do dekoracji
500 ml wody
250 g cukru
200 ml rumu
1. Całe jajka ubijamy z cukrem, skórką z cytryny i tymiankiem na puszystą masę - około 10 min.
2. Masło rozpuszczamy i za pomocą pędzla smarujemy dokładnie foremkę.
3. Odważamy za pomocą wagi mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
4. Do masy jajecznej wsypujemy mąki, mieszamy do połączenia składników, a na samym końcu wlewamy masło.
5. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej wcześniej rozpuszczonym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem.
6. W tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy. Do rondelka wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dolewamy rum i odstawiamy do wystudzenia.
7. Białą czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8. Wystudzona babkę obficie polewamy syropem cukrowym z rumem, a następnie polewamy wierzch białą polewą.
9. Dekorujemy ulubionymi bakaliami.
Najlepiej smakuje następnego dnia.