Sernik bez cukru będzie hitem Wielkanocy. Bartek Boratyn z "Dzień dobry TVN" dzieli się swoimi przepisami

2023-04-07 4:24

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez mazurka czy sernika. To tradycyjne polskie ciasta, które od lat stanowią nieodłączny element świątecznego menu. Pięknie przyozdobiony mazurek jest często ozdobą wielkanocnego stołu, natomiast sernik, przygotowywany na różne sposoby, jest wypiekiem, który zachwyca naszych bliskich podczas Świąt. Specjalnie dla czytelników "Super Expressu", swoimi przepisami podzielił się Bartek Boratyn.

Widzowie TVN doskonale znają Bartka Boratyna z porannego programu "Dzień dobry TVN", gdzie często pojawia się w kuchni jako gość. Jego desery zachwycają nie tylko gości w studiu, ale również gwiazdy polskiego show-biznesu i warszawiaków, którzy często odwiedzają jego cukiernie. On sam swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął już w szkole średniej, a doświadczenie zdobywał w Polsce oraz za granicą. Dziś dzieli się z nami przepisami na mazurki oraz sernik bez cukru i ekspresową babkę dla tych, którzy nie mają czasu na długie godziny w kuchni.

Mazurek czekoladowo - śliwkowy

100 g masła

50 g cukru

200 g mąki

łyżka kakao

1 jajko

200 g ciemnej czekolady

200 g śmietanki 36%

powidła śliwkowe

cynamon

Z powyższych składników zagniatamy ciasto kruche (masło z cukrem+jajko+mąka+kakao). Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przekładamy do foremki na mazurka. Pieczemy w temp. 170 ok. 20 min.

Upieczone ciasto smarujemy konfiturą śliwkową z dodatkiem cynamonu, a następnie przelewamy ganache z ciemnej czekolady (zagotowana śmietanka wymieszana z czekoladą).

Odkładamy do zastygnięcia na kilka godzin.

Dekorujemy ulubionymi dodatkami.

 Słodkie święta. Bartek Boratyn. Znany cukiernik zdradza przepisy na swoje wypieki

i

Autor: instagram.com/bartekboratyn/

Mazurek orzechowy

100 g masła

50 g cukru

200 g mąki

1 jajko

400 g mielonych orzechów włoskich

200 g kremu orzechowo - czekoladowego

1 opakowanie masy kajmakowej

różne orzechy do dekoracji

Z powyższych składników zagniatamy ciasto kruche (masło z cukrem + jajko + mąka).

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przekładamy do foremki na mazurka. Pieczemy w temp. 170 na złoty kolor.

Na upieczone ciasto przekładamy wymieszany krem czekoladowo-orzechowy z mielonymi orzechami włoskimi, a następnie rozgrzewamy kajmak do płynnej postaci i wylewamy na wyłożone orzechy.

Odkładamy do zastygnięcia na kilka godzin. Dekorujemy rożnymi orzechami i skórką pomarańczową (opcjonalnie).

 Słodkie święta. Bartek Boratyn. Znany cukiernik zdradza przepisy na swoje wypieki

i

Autor: instagram.com/bartekboratyn/

Sernik pistacjowy bez cukru

przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm

500 g serka mascarpone

400 g serka Philadelphia

100 g ksylitolu

4 jajka

3 łyżki pasty pistacjowej

Kruszonka:

50 g masła

35 g ksylitolu

łyżka kakao

75 g mąki

świeże maliny do dekoracji

1. Masło, ksylitol, kakao i mąkę ugniatamy do powstania sypkiej kruszonki. Pieczemy na blaszce ok 15 min w temp. 180 st.

2. Serek mascarpone, serek Philadelphia, ksylitol i pastę pistacjową mieszamy w robocie kuchennym na wolnych obrotach do połączenia składników.

3. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników i delikatnym ubiciu jajek.

4. Gotową kruszonkę przesypujemy na na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie wylewamy masę sernikową.

5. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 150 st. bez termoobiegu ok 100 min.

6. Gotowy, ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia dekorujemy świeżym malinami lub pistacjami.

Maślana babka wielkanocna z cytryną i tymiankiem

6 jajek

250 g cukru

2 łyżki skórki z cytryny

1 łyżeczka suszonego tymianku

300 g mąki pszennej

70 g maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g rozpuszczonego masła

100 g białej czekolady

100 g białej polewy

bakalie do dekoracji

500 ml wody

250 g cukru

200 ml rumu

1. Całe jajka ubijamy z cukrem, skórką z cytryny i tymiankiem na puszystą masę - około 10 min.

2. Masło rozpuszczamy i za pomocą pędzla smarujemy dokładnie foremkę.

3. Odważamy za pomocą wagi mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

4. Do masy jajecznej wsypujemy mąki, mieszamy do połączenia składników, a na samym końcu wlewamy masło.

5. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej wcześniej rozpuszczonym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem.

6. W tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy. Do rondelka wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dolewamy rum i odstawiamy do wystudzenia.

7. Białą czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

8. Wystudzona babkę obficie polewamy syropem cukrowym z rumem, a następnie polewamy wierzch białą polewą.

9. Dekorujemy ulubionymi bakaliami.

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Wielkanoc w domu opieki w Skolimowie. Wzruszające słowa Teresy Lipowskiej
Sonda
Wysyłasz życzenia na Wielkanoc?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki