Bartek Kwiecień został 3. polskim MasterChefem Juniorem! Po raz pierwszy chłopiec wygrał ten program - poprzednie dwie edycje zwyciężyły dziewczynki. Bartek zachwycił jury swoją pomysłowością, dojrzałością w kuchni i talentem. W całej edycji wygrał sześć konkurencji. Jego danie pojawi się w menu reprezentacji Polski.
W finale Anika i Bartek mieli do przygotowania 5-daniowe menu degustacyjne. Oboje wspięli się na wyżyny swoich możliwości. Anika zaskoczyła jurorów chęcią eksperymentowania - nie bała się podać nowoczesnych składników, m.in. ziemii jadalnej. Bartek zaskakiwał kreatywnością - podał m.in. balon z mozarelli inspirowany kuchnią molekularną.
Oprócz tego na talerzach jurorów pojawiło się mnóstwo wspaniałych dań, m.in. sarnina, polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowo-szafranowym, stek z tuńczyka z puree z wężymordu. Na deser finaliści przygotowali lody z ciekłego azotu. O wygranej zadecydowały niuanse.