Bożena Dykiel: zakąska z jajek z niespodzianką

2013-03-28 12:58

- Wiele rzeczy na święta przygotowuję sama i dużo wcześniej. Wrzucam je tylko do zamrażarki i tam sobie czekają na Wielkanoc. Jedną z prostych, a bardzo świątecznych potraw, jakie goszczą na stole aktorki (60 l.), jest zakąska z jajek z niespodzianką.

Składniki:
jaja ugotowane na twardo (liczba sztuk w zależ-ności od liczebności rodziny); dość gruby plaster szynki, najlepiej gotowanej; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 2 łyżki śmietany; łyżeczka delikatnej musztardy; dowolna zielenina do przybrania; sól, pieprz czarny w ziarnach

Sposób przygotowania:
Jaja obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Posiekać drobno szynkę, połączyć z majonezem. Tak przygotowaną masą napełnić białka, posypać posiekanym koperkiem. Żółtka utrzeć ze śmietana i musztardą, przełożyć masę do szprycy i na każde jajko wyciskać trochę masy. W środek włożyć po ziarenku pieprzu lub ziela angielskiego. Podawać na półmisku udekorowanym zieleniną.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki