Składniki:
jaja ugotowane na twardo (liczba sztuk w zależ-ności od liczebności rodziny); dość gruby plaster szynki, najlepiej gotowanej; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 2 łyżki śmietany; łyżeczka delikatnej musztardy; dowolna zielenina do przybrania; sól, pieprz czarny w ziarnach
Sposób przygotowania:
Jaja obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Posiekać drobno szynkę, połączyć z majonezem. Tak przygotowaną masą napełnić białka, posypać posiekanym koperkiem. Żółtka utrzeć ze śmietana i musztardą, przełożyć masę do szprycy i na każde jajko wyciskać trochę masy. W środek włożyć po ziarenku pieprzu lub ziela angielskiego. Podawać na półmisku udekorowanym zieleniną.