Sercem mieszczącego się w Wołominie domu artystki jest kuchnia. Piękna Cayra, znana z utworów: „Kochać Cię” czy ostatniego hitu „Fanaberia”, zaprosiła nas do swojego kulinarnego królestwa. To tu czuje się najlepiej. Wszystkie meble zostały zaprojektowane i zrobione na miarę, by Edyta mogła swobodnie się poruszać po dość obszernym pomieszczeniu. Oprócz tradycyjnego wyposażenia jest tu praktyczny bufet pełniący funkcję dekoracyjną, przede wszystkim jednak przy większym gotowaniu Cayra stawia na nim gotowe potrawy. Po lewej stronie rzuca się nam w oczy duży stół, przy którym nigdy nie brakuje chętnych do degustacji dań przygotowanych przez piosenkarkę. W jej klimatycznej kuchni królują tradycyjne polskie potrawy. Na naszych oczach powstały smakowity kotlet schabowy z zapiekanymi ziemniakami oraz mizerią, zupa pomidorowa oraz naleśniki z bitą śmietaną i owocami. Widać, że szykowanie posiłków sprawia Cayrze ogromną radość, bo uśmiech nie znikał z jej twarzy nawet na moment.
– Wychowałam się w tradycyjnej polskiej rodzinie, u nas zawsze na stole był pyszny obiad przygotowany przez moją mamę, która gotuje wspaniałe zupy. W tygodniu jedliśmy różne rzeczy, ale w niedzielę na stole, do którego zasiadamy całą rodziną, zawsze musiały być obowiązkowo kotlet schabowy z zapiekanymi ziemniaczkami, do tego mizeria i rosół lub zupa pomidorowa. Ten schemat powtarza się u nas od lat – opowiada „Super Expressowi” Cayra.
Artystka nie żałuje sobie przyjemności, więc w jej menu często goszczą również słodkości. Uwielbia naleśniki.
– Kocham gotować, kulinarnych specjałów nigdy sobie nie odmawiam. Cieszy mnie również, kiedy moje dania smakują innym. Chętnie karmię najbliższych. Z mojego domu nikt głodny nigdy nie wyszedł – dodaje z serdecznym uśmiechem.