Składniki:
żółta papryka; 2 pomidory; 1 biała cebula; garść rukoli; garść roszponki; garść listków szpinaku; mała sałata masłowa; 2 łyżki octu balsamicznego białego; 3 łyżki oliwy; łyżeczka tabasco; bakalie; łyżka miodu; ząbek czosnku; sól
Sposób przygotowania:
Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. Następnie przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć przeciśnięty czosnek. Dodać ulubione bakalie. Następnie, stale ucierając widelcem, dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominający rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.