Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości; 25 dkg pieczarek; 10 dkg sera żółtego; 4 ząbki czosnku; 2 szklanki bulionu (może być z kostki np. grzybowy); pół szklanki gęstej śmietany; mąka; kilka łyżek oleju; sól, pieprz; posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypior)
Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki. Czosnek miaż- dżymy. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. 1,5 godz. na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Potem na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser. Posypujemy nim mięso. Schab podajemy z ziemniakami lub ryżem. Na talerzu posypujemy danie natką pietruszki.