Składniki:
2 kg mięsa na pieczeń (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna); 2-3 łyżki oleju; 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina; suszone śliwki do szpikowania
Marynata: 1 łyżeczka ziaren jałowca; 1 łyżeczka ziela angielskiego; 1 łyżeczka ziaren pieprzu; 2 liście laurowe; 2 goździki; 4 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Zemleć jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki. Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki. Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni. Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.