Ewa Wachowicz zdradza swój patent na pyszną Wielkanoc. Niektóre pomysły mogą zaskoczyć!

2021-04-02 8:41

Wielkanoc to czas, który jednoczy nas przede wszystkim przy wspólnym stole. Czego nie może na nim zabraknąć w domu EWY WACHOWICZ? Restauratorka i gwiazda programu "Ewa gotuje" opowiedziała nam, jak wyglądają jej przygotowania do świąt, jakie rodzinne tradycje kultywuje do dziś i czym zaskakuje jej świąteczne menu

Ewa Wachowicz

i

Autor: Akpa Ewa Wachowicz

- Dla jednych Wielkanoc to przede wszystkim tradycja, dla innych czas rodzinny, a jeszcze inni przeżywają ją przede wszystkim w wymiarze duchowym. A co dla pani w tym wyjątkowym czasie jest najważniejsze?

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?

- Być może to kwestia czasów, w których teraz żyjemy, albo tego, że z wiekiem do pewnych rzeczy się dojrzewa, ale w moim przypadku ten duchowy wydźwięk Świąt staje się coraz ważniejszy. Istotny jest czas, który spędzam z bliskimi, jak również tradycje wielkanocne. Staram się przekazać młodszym pokoleniom taki właśnie wymiar Wielkanocy.

- Kiedy w pani domu daje się już odczuć atmosferę zbliżających świąt?

- Tydzień przed świętami mobilizuję domowników do wiosennych porządków, ale też pewnego uporządkowania życia wokół siebie. Tak było też w moim domu rodzinnym. Ten okres zawsze był poświęcony na porządki domu, ogrodu, obejścia, a później palono w Wielki Czwartek ogniska nazywane judaszami. To bardzo piękna tradycja kultywowana u nas, na południu Polski i zarazem symboliczne rozpoczęcie przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Tradycyjnie również robiło się u mnie w domu w Niedzielę Palmową własne palmy. Nie musi ona mieć kształtu tej tradycyjnej, może być to po prostu bukiecik. Ważne, aby była przygotowana samodzielnie – z liśćmi bukszpanu i obowiązkowymi suchotki, które zawsze były w naszym ogrodzie i suszyło się je właśnie z myślą o palmach wielkanocnych. Wtedy też zaczynamy świątecznie przystrajać dom. W Krakowie bardzo spodobała mi się również tradycja drzewka szczęścia, związana z corocznym odpustem Emaus przy Klasztorze Norbertanek na krakowskim Zwierzyńcu. Zdobi się gałązki ptaszkami i listkami z bibułki. Takie drzewko jest w moim domu co roku, od czasów, gdy przeprowadziłam się do Krakowa. W tym roku ozdobię je także kolorowymi wydmuszkami.

- Czym pachną święta w pani domu?

- Tydzień przed świętami kiszę zakwasy na żurek. Robię dwa, które trochę różnią się w smaku - na mące żytniej i na bezglutenowych płatkach owsianych. Święta w moim domu to przede wszystkim smak domowych wędzonych wędlin. Podzieliśmy się zadaniami z bratem i to on zadba o mięsiwa i wędzonki, ja z kolei skupiam się bardziej na słodyczach. Na pewno będzie więc u mnie pachnieć babami w różnych odsłonach i mazurkami, których na moim świątecznym stole jest zawsze sporo, przede wszystkim z kajmakiem, bo tego rodzina się zawsze najbardziej domaga (śmiech).

- W programie "Ewa gotuje" umiejętnie łączy pani smaki tradycji z nutką nowoczesności i egzotyki. Pozwala sobie pani na eksperymenty także w święta, czy pozostaje do końca wierna tradycji?

- Uwielbiam eksperymentować w kuchni, także w święta. Lubię przełamywać tradycję jakimiś nowymi nutami. Moja rodzina zakochała się na przykład w mazurku pomarańczowym, który nie jest do końca tradycyjny, bo zrobiony na mące orkiszowej. Co roku się teraz o niego dopytuje (śmiech). Poza tym, dzięki temu, że dzisiaj dostępność różnych produktów jest ogromna, na świątecznym stole pojawiają się nie tylko te tradycyjne, jak chociażby awokado, w którym jestem rozkochana. Tym bardziej, że wśród domowników są także wegetarianie, więc nie mogę się ograniczać wyłącznie do mięs i pasztetów, ale staram się zadbać o to, by w świątecznym menu znalazły się także jakieś ciekawe pasty do chleba, sałatki czy dania jarskie. Tutaj także eksperymentuję. Lubię więc łączyć tradycję z poszukiwaniem nowych smaków.

- Czy są takie receptury, które przekazuje się w pani rodzinie z pokolenia na pokolenie?

- Na pewno taką jest baba wielkanocna, którą nazywam babą z Klęczan, skąd pochodzę. Przepis można zresztą znaleźć na mojej stronie internetowej. Tradycyjna, bardzo ciężka, wymagająca sporo pracy, ale jest przepyszna i wszyscy co roku na nią czekają. Przepis przechodzi na kolejne pokolenia, a od kilku już lat przygotowuje ją moja córka. Zawsze musi być u nas jajko z chrzanem, ale nie takim ze słoiczka, tylko przygotowywanym własnoręcznie. Ten domowy jest trochę inny, mocniejszy, bardziej charakterny. To też jest nasza tradycyjna domowa receptura.

- Czego życzy pani naszym Czytelnikom z okazji nadchodzących świąt?

- Niezmiennie w ostatnim okresie życzenia zdrowia pozostają na pierwszym miejscu! Ale warto też w tym wyjątkowym czasie znaleźć w sobie spokój i wiarę w rzeczy niemożliwe. Bo w końcu święta Wielkiej Nocy taki właśnie niosą przekaz. Przypominają o Zmartwychwstaniu, o życiu, które budzi się na nowo. Takiej właśnie odnowy i symbolicznego przebudzenia życzę wszystkim.

Emisja w TV:

Ewa gotuje - odcinek świąteczny

sobota 10.10 Polsat 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki