Czym zachwyciła ich Portugalia? Tym samym, co rzesze turystów z całego świata - pięknymi krajobrazami, zabytkową architekturą, bogatą kulturą i różnorodną kuchnią.
Przyroda i muzyka
Kochamy przepiękne portugalskie kurorty, cudowne białe plaże, zatoki, wyspy obfitujące w bogatą roślinność, łańcuchy łagodnych gór i równiny z plantacjami oliwek.
– Lubię wszystko w tym kraju. Lubię przyrodę, lubię jego surowość, to, że on nie jest taki oczywisty jak na przykład Francja czy Toskania, gdzie wszystko jest dopracowane – mówi Szymon Majewski w rozmowie z agencją informacyjną Newseria.
Znany dziennikarz ma swoje ukochane miejsca w Portugalii. Uwielbia kulturę tego kraju i muzykę fado.
- Coś jest w tym kraju takiego, co przypomina mi trochę Polskę: ten smutek, jakaś taka nostalgia, która jest bliska nam i naszemu myśleniu o świecie, o nas. 95 procent piosenek fado jest smutnych i my to lubimy – wyjaśnia Majewski. Stara się odwiedzać Portugalię przynajmniej dwa razy w ciągu roku. Za każdym razem odkrywa nowe intrygujące zakątki i za każdym zakochuje się w tym kraju na nowo.
Zakochać się w Lizbonie
Portugalską kulturą i specyficznym klimatem zauroczony jest także Marcin Kydryński. Dziennikarz mieszka tu od 6 lat.
– Pojechałem do Lizbony i zakochałem się od pierwszego wejrzenia. To jest najpiękniejsze miasto na świecie. Atmosfera Lizbony, tej starej, gdzie mieszkamy, w Alfamie, to jest po prostu sen spełniony. Ja tam wracam i odpoczywam. Mam swoje ulice, które lubię, mam swój sklep ze świeżymi pomarańczami o każdej porze roku, mam swoich przyjaciół, kluby z muzyką, nie tylko fado zresztą, z sambą, z bossa novą, kizombą. Nie ruszam się dalej, tam jest mi dobrze – wylicza Marcin Kydryński.
Znani Polacy przepadają za portugalską kuchnią. To kulinarny raj dla miłośników ośmiornic, sardynek, złotej oliwy, aromatycznej kawy i doskonałego wina.
Ośmiornica, oliwki i wino
– Jak myślę o Portugalii to mam wiele skojarzeń, ale pierwsze, które przychodzi mi do głowy to ośmiornica, w której zakochałem się rok temu – mówi Szymon Majewski. - Zamówiliśmy ośmiornicę na grillu, świeżą, dopiero z kutra wyciągniętą, z solą, i to był tak niebiański smak. Nie jestem w stanie tego smaku znaleźć nigdzie indziej na całym świecie, w przeróżnych miejscach. Niesamowita kuchnia – tłumaczy.
Wtóruje mu słynny szef kuchni i szef polsatowskiej „Piekielnej Kuchni" Wojciech Modest Amaro.
– Na pewno Portugalia stoi owocami morza, które są tam niesamowite, świetnymi oliwami, świetnymi winami, solą, kwiatem soli morskiej, który też mamy nawet w kuchni. To są takie rzeczy, którymi można definiować tak na gorąco kuchnię portugalską, a wszystkie kruczki pewnie będą jeszcze przede mną do odkrycia – wyjaśnia znakomity kucharz.
Gwiazdy spotkały się z okazji Narodowego Dnia Portugalii. Organizatorem uroczystego spotkania było Turismo de Portugal. To agencja narodowa, która promuje Portugalię poprzez jej gastronomię, wina, kulturę oraz turystykę. Intencją organizatorów jest, aby Narody Dzień Portugalii na stałe zawitał do kulturalnego kalendarza Warszawy.