Flagowa restauracja Magdy Gessler mieści się na warszawskim Starym Mieście i urzeka klimatem. Niestety, przeciętnego Polaka nie urzeka cenami. Za polędwicę z dorsza w maślanym sosie z cukinią, pietruszką i pomidorami malinowymi tańczącymi (tak brzmi menu!) w salsie trzeba zapłacić 145 zł, stek z polędwicy wołowej z kopytkami i sosem pieprzowym kosztuje 210 zł, a kaczka "bardzo po polsku" 159 zł. Tańszy jest schabowy z zasmażaną kapustą "na całą patelnię" - 86 zł, a "nieco mniejszy" - 53 zł. To ceny z restauracyjnego jadłospisu.
A jak kształtuje się cennik świątecznego cateringu od Magdy Gessler?
Zobacz także: Lokal Magdy Gessler wystawia się na jarmarku świątecznym. Ceny zwalają z nóg!
Świąteczne rarytasy od Magdy Gessler. Tyle trzeba zapłacić!
Szykowanie kolacji wigilijnej to dla jednych sama radość, dla innych utrapienie. Nie dość, że trzeba spędzić sporo czasu w kuchni, to jeszcze wcześniej należy zadbać o zakupy. Jak wiadomo, w sklepach tanio nie jest, a organizacja przyjęcia wigilijnego dla całej rodziny może kosztować małą fortunę. Czy bardziej opłaca się postawić na catering? Być może. Ale ten od Gessler jest opcją raczej z wyższej półki cenowej.
Zobacz także: Twierdzi, że "Kuchenne Rewolucje" zniszczyły jej życie. Podniosła się, a potem znów upadła. Straciła syna
Ceny przedstawiają się następująco - za 5 sztuk pierogów z kapustą i prawdziwkami od Gessler zapłacimy aż 51 zł, 900 ml zupy grzybowej kosztuje 83 zł, a czerwonego barszczu 67 zł. 300 g sałatki jarzynowej z marynowanymi grzybkami to koszt 43 zł, pasztet z dziczyzny i grzybów - 98 zł za foremkę 400 g. Za śledzika pod pierzynką trzeba dać 59 zł, za śledzia po kaszubsku (300 g) 57 zł, a za 200 g ryby po grecku 49 zł. Pstrąg faszerowany koprem jest droższy i wyceniany na 85 zł. Gessler oferuje też uszka z borowikami, idealne do barszczu - 10 sztuk kosztuje 70 zł.
Czas na deser! Podczas kolacji wigilijnej nie może zabraknąć makowca. Za ten od Gessler zapłacimy 145 zł za 1,2 kg, a kilogram piernika z powidłami kosztuje 90 zł. Tort makowy z pomarańczami o masie 3,5 kg kosztuje 450 zł, a jabłecznik z cynamonem 77 zł za 1,2 kg.
Zobacz także: Nie żyje uczestniczka "Kuchennych rewolucji". Dwa lata temu prosiła Magdę Gessler o pomoc
W delikatesach Magdy Gessler można też kupić ogórki kiszone za 31 zl (900 ml) czy tarty chrzan za 22 zł (235 ml).
Drogo? A może nie tak źle, biorąc pod uwagę ceny składników, które w tym roku są jeszcze droższe niż rok temu?
Zobacz także: Magda Gessler w nowym programie "Magda gotuje Internet". Kiedy premiera? Wśród gości Agnieszka Kaczorowska
Magda Gessler zaprasza na sylwestrową zabawę!
Wszyscy, którzy kochają kuchnię Gessler i szampański nastrój, a żadne ceny nie są im straszne, mogą wziąć udział w sylwestrze w restauracji gwiazdy TVN-u.
Magda Gessler wraz z szefem kuchni Szymonem Gołofitem przygotowali dla Was wykwintne i wysmakowane menu, pełne wybornych dań, które nadadzą temu wieczorowi niezwykłości. Kolacja degustacyjna składać się będzie z ośmiu dań, do tego wine pairing i wyjątkowa, uroczysta oprawa. To będzie sylwestrowa kolacja w Warszawie w zjawiskowym wydaniu! - czytamy na stronie lokalu.
Skusilibyście się? Niestety na stronie nie znajdziemy informacji o cenie. Można się jedynie domyślać, że będzie wyższa niż w poprzednich latach. W grudniu 2022 kolacja sylwestrowa kosztowała 475 zł w wersji mięsnej i 425 zł w wersji wegetariańskiej. Tyle trzeba było zapłacić za dania z menu sylwestrowego, za te spoza naliczano dodatkową opłatę.
Osobno płaciło się też za szampana - od 290 do 1400 zł.
Zobacz także: Ojciec Magdy Gessler ma 93 lata i nadal pracuje! Lara pokazała aktualne zdjęcie "dziadzia"
Zobacz więcej zdjęć. Świąteczne pyszności od Magdy Gessler. Ile trzeba na nie wydać? Nie jest tanio