Od 1 lutego sklepy w całej Polsce obniżają VAT na żywność z 5 do 0%. Na stronie internetowej delikatesów prowadzonych pod szyldem słynnej restauracji Magdy Gessler "U Fukiera", widać było, że ceny żywności ani drgnęły. W mediach zawrzało. Sieć zaczęły zalewać artykuły, w których dziennikarze sugerowali, że Magda Gessler "ma gdzieś" nowe zasady.
Po serii publikacji gwiazda "Kuchennych Rewolucji" zareagowała i obniżyła VAT do zera na wszystkie produkty w swoich delikatesach.W jej ofercie znajdują się: wyroby masarskie, naturalne sery, przetwory, suszone grzyby, tłoczone soki, dania w słoikach i zestawy. Wszystko ma nowe, obniżone o 5% ceny.
NIE PRZEGAP: Nowe informacje o Jerzym Połomskim. Pozostaje kwestia majątku
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a nie da się ukryć, że pączki Magdy Gessler cieszą się w tym okresie ogromną popularnością. W ubiegłym roku jeden pączek w "U Fukiera" kosztował 11 złotych. W tym roku restauratorka podniosła cenę do 13 złotych. Przez pierwsze dni od wprowadzenia zerowego VAT-u na żywność, ceny pączków pozostawały bez zmian. Teraz na stronie delikatesów "U Fukiera" widzimy, że obecnie pączek od Magdy Gessler kosztuje 12,38 zł. Do wyboru są trzy rodzaje konfiturowego nadzienia: malinowe, różane i wiśniowe.
Z kolei za 200 gram faworków zapłacimy zapłacimy teraz 28,57 zł. W ubiegłym roku w Tłusty Czwartek przed lokalami Magdy Gessler ustawiały się prawdziwe tłumy, a ludzie godzinami stali na mrozie, by kupić pączka słynnej restauratorki. Myślicie, że w tym roku będzie tak samo?