Jego przepisami zachwyca się cały świat. Kim jest Michał Korkosz, czyli Rozkoszny?

2023-11-17 10:17

Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jego kariera eksplodowała w 2017 roku, kiedy został uhonorowany dwiema prestiżowymi nagrodami magazynu „Saveur”, nazywanymi kulinarnymi Oscarami. Właśnie ukazała się jego druga książka - "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Z tej okazji dla fanów przygotowano niespodziankę.

Rozkoszny

i

Autor: Rozkoszny Rozkoszny

"Fresh from Poland: New Vegetarian Coocking from the Old Country", czyli pierwsza książka Rozkosznego, podbiła listy bestsellerów Amazona i została okrzyknięta jedną z najlepszych książek kucharskich roku. Książka ukazała się w USA i Kanadzie, a niedługo potem powstały inne edycje językowe, w tym polska wersja zatytułowana "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", która szybko stała się jedną z najlepiej sprzedających się książek kucharskich ostatniej dekady. W nowej książce "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" autor sięga do współczesnych rozwiązań kulinarnych, w których króluje fuzja odważnych smaków, żywych kolorów i wpływów z całego świata. To polskie wegetariańskie jedzenie zanurzone w wielokulturowym sosie.

Jego przepisami zachwyca się cały świat. Kim jest Michał Korkosz, czyli Rozkoszny?

Michał Korkosz, mimo młodego wieku, jest już autorytetem kulinarnym i autorem wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski czy pieczona feta z figami. Sędziuje w plebiscytach kulinarnych, jest zapraszany do podcastów, programów telewizyjnych i udziela wywiadów, a także pisze dla polskiej edycji magazynu „Vogue”. Jest też uwielbiany przez swoich obserwatorów w social mediach: na Instagramie ma już ponad 400 tysięcy, a na TikToku ponad 200 tysięcy followersów.

Rozkoszny Pop-up w Restauracji Źródło. Spróbuj dań z nowej książki Michała Korkosza

Już od 17 listopada w warszawskiej restauracji Źródło pojawi się niesamowita okazja, by spróbować autorskich przepisów Michała Korkosza z jego najnowszej książki. Akcja potrwa do 3 grudnia. W rozkosznym menu pojawią się trzy dania z książki: karmelizowana dynia z aromatycznymi pestkami i cytrynowym jogurtem; kluski śląskie z kalafiorowo pomarańczowym kremem, kiszoną kapustą, olejem koprowym i prażoną gryką oraz karmelizowany twarogowy sernik baskijski z sosem pralinowym.

Międzynarodowe Targi Książki 2023 w Krakowie

Quiz. Jak dobrze znasz polskie seriale medyczne? Komplet punktów zdobędą tylko nieliczni

Pytanie 1 z 10
Gdzie mieści się szpital z serialu "Na dobre i na złe"?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają