Już dziś podajemy przepis, niepełny, tajemniczy składnik znajdzie się na stronie programu, zaraz po zakończeniu. Ponadto aktorka przygotuje jajka faszerowane, powie, jak zrobić marynatę do schabu po szlachecku i jak skonstruować idealną święconkę
Baba parzona puchowa
* 500 g mąki pszennej
* 1 szklanka mleka 3,2%
* 70 g świeżych drożdży
* 10 żółtek
* 150 g drobnego cukru
* 150 g rozpuszczonego masła
* X g tajemniczego składnika Joanny Brodzik - nadaje niepowtarzalny smak, poznasz go oglądając program - 3 kwietnia, godz. 13.05, w TVP 1
* szczypta soli
* 200 g rodzynek sułtanek (sparzonych, odsączonych i oprószonych mąką)
lukier:
* 150 g cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* 50 g drobnych rodzynek
* 50 g płatków migdałów
1. Przesiej mąkę przez sitko. Mleko zagotuj w rondelku.
2. Połowę przesianej mąki wsyp do miski. Zalej mlekiem. Energicznie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Ostudź.
3. Do zaparzonej (lekko ciepłej) mąki dodaj drożdże, dobrze wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
4. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do miski z wyrośniętym zaczynem, wymieszaj i wsyp resztę mąki. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od ręki (jeśli nie lubisz wyrabiać ciasta ręcznie, możesz użyć miksera).
5. Dodaj roztopione masło, tajemniczy składnik Joanny Brodzik, szczyptę soli i oprószone mąką rodzynki. Wyrabiaj energicznie ręką, żeby wbić jak najwięcej pęcherzyków powietrza do ciasta.
6. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki na babkę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 40 minut).
7. Kiedy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, babka jest gotowa.
8. Wyjmij babkę z pieca, ostudź w foremce. Po 15-20 minutach przełóż ciasto na talerz.
9. Kiedy babka całkowicie ostygnie, przygotuj lukier. W misce wymieszaj trzepaczką cukier puder i sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję słodzonego mleka skondensowanego. Polej lukrem babkę i posyp rodzynkami i migdałami.