Joanna Brodzik pokaże wielkanocną babę

2010-04-02 20:16

W wielkanocnym odcinku swego kulinarnego programu "Brodzik od kuchni" Joanna Brodzik (37 l.) pokaże, jak zrobić wspaniałą świąteczną babę, czyli babę puchową zaparzaną.

Już dziś podajemy przepis, niepełny, tajemniczy składnik znajdzie się na stronie programu, zaraz po zakończeniu. Ponadto  aktorka przygotuje jajka faszerowane, powie, jak zrobić marynatę do schabu po szlachecku i jak skonstruować idealną święconkę

 

Baba parzona puchowa

* 500 g mąki pszennej

* 1 szklanka mleka 3,2%

* 70 g świeżych drożdży

* 10 żółtek

* 150 g drobnego cukru

* 150 g rozpuszczonego masła

* X g tajemniczego składnika Joanny Brodzik - nadaje niepowtarzalny smak, poznasz go oglądając program - 3 kwietnia, godz. 13.05, w TVP 1

* szczypta soli

* 200 g rodzynek sułtanek (sparzonych, odsączonych i oprószonych mąką)

lukier:

* 150 g cukru pudru

* kilka kropel soku z cytryny

* 50 g drobnych rodzynek

* 50 g płatków migdałów

1. Przesiej mąkę przez sitko. Mleko zagotuj w rondelku.

2. Połowę przesianej mąki wsyp do miski. Zalej mlekiem. Energicznie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Ostudź.

3. Do zaparzonej (lekko ciepłej) mąki dodaj drożdże, dobrze wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.

4. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do miski z wyrośniętym zaczynem, wymieszaj i wsyp resztę mąki. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od ręki (jeśli nie lubisz wyrabiać ciasta ręcznie, możesz użyć miksera).

5. Dodaj roztopione masło, tajemniczy składnik Joanny Brodzik, szczyptę soli i oprószone mąką rodzynki. Wyrabiaj energicznie ręką, żeby wbić jak najwięcej pęcherzyków powietrza do ciasta.

6. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki na babkę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 40 minut).

7. Kiedy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, babka jest gotowa.

8. Wyjmij babkę z pieca, ostudź w foremce. Po 15-20 minutach przełóż ciasto na talerz.

9. Kiedy babka całkowicie ostygnie, przygotuj lukier. W misce wymieszaj trzepaczką cukier puder i sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję słodzonego mleka skondensowanego. Polej lukrem babkę i posyp rodzynkami i migdałami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają