Składniki:
jeden melon; pół kg truskawek; 6 niedużych liści dowolnej sałaty; 250 g koziego sera; cytryna; 2 łyżki miodu; 4 gałązki rozmarynu; olej do smażenia; różowy pieprz
Sposób przygotowania:
Melon przekroić na pół, usunąć pestki, z miąższu wykroić małe kulki. Truskawki umyć, osuszyć, większe przekroić. Sałatę opłukać i osuszyć. Ser pokruszyć na kawałki. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę, a z owocu wycisnąć sok. Sok wymieszać z miodem. Do sosu włożyć kulki melona, truskawki, dosypać skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Na talerzach ułożyć liście sałaty, na nich sałatkę owocową i ser. Rozmaryn umyć i osuszyć, włożyć na 2 sekundy do rozgrzanego oleju. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem sałatkę przybrać igiełkami rozmarynu i różowym pieprzem.