Karol Strasburger nie zawsze lubił Boże Narodzenie. Wszystko zmieniło się, kiedy poznał żonę

2023-12-24 5:26

Karol Strasburger (76 l.) pokochał Boże Narodzenie na nowo, kiedy w jego życiu pojawiły się najpierw ukochana Małgorzata, a potem córeczka Laura. - Dzięki żonie i córce na nowo pokochałem święta - powiedział w rozmowie z nami. Gwiazdor podzielił się także przepisem na ulubione pierogi z kapustą i grzybami.

„Jak ja lubię ten czas zbliżających się Świąt! Kiedy za oknem bielą pomalowane jest wszystko, mnóstwo śniegu, pięknych dekoracji i muzyki wokół. Ta wszechobecna, przytulna atmosfera, zmiana wystroju domu na wersję zimową oraz w końcu odpalony kominek przypominają mi, że niebawem podczas świątecznych spotkań na dłuższą chwilę zatrzymam się z pędu za prozą życia” - napisał na swoim profilu gwiazdor. 

Karol Strasburger i jego najbliższa rodzina spędzają święta z przyjaciółmi, a na stole królują nie tylko tradycyjne potrawy. Małgorzata Strasburger uwielbia bowiem eksperymentować w kuchni. - Jak mawiał mój autorytet w tym względzie, Maciej Kuroń, „kuchnia to nie apteka”, więc aby smakowało, trzeba posłuchać serca, dodać szczyptę chęci i umiejętności, no i puścić wodze fantazji - opowiada nam.

Przepis na pierogi według Karola Strasburgera

Karol Strasburger zdradza naszym Czytelnikom swój sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, które kojarzą mu się z latami spędzonymi w warszawskim Teatrze Dramatycznym, gdzie w bufecie jadał „najlepsze na świecie”. Sentyment i emocje, jakie towarzyszą wspomnieniom tamtych pięknych lat, sprawiają, że potrawę jada tylko raz w roku, właśnie podczas świąt Bożego Narodzenia.

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:

2 szkl. mąki

1/2 szkl. przegotowanej, ciepłej wody

Farsz:

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

20 dag kapusty kiszonej

15 dag grzybów

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy

10 dag boczku lub słoniny

Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę i zagnieść ciasto.

Kapustę zagotować raz, a jeśli po spróbowaniu stwierdzimy, że jest bardzo kwaśna, to odlać wodę, wlać nową i zagotować ponownie. Odcedzić i posiekać.

Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą wodą, posiekać, dodać drobno pokrojone grzyby i całość przesmażyć na oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, wymieszać i dusić 15 minut, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta nakładać farsz i zlepić brzegi. Gotować przykryte, we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze ok. 3 minuty.

Podawać polane tłuszczem ze skwarkami z boczku.

Poniżej galeria zdjęć Karola Strasburgera z żoną i córką:

Amanci PRL. Pamiętasz aktorów, którzy zagrali główne role męskie w kultowych filmach i serialach?

Pytanie 1 z 17
„Janosik”

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki