„Jak ja lubię ten czas zbliżających się Świąt! Kiedy za oknem bielą pomalowane jest wszystko, mnóstwo śniegu, pięknych dekoracji i muzyki wokół. Ta wszechobecna, przytulna atmosfera, zmiana wystroju domu na wersję zimową oraz w końcu odpalony kominek przypominają mi, że niebawem podczas świątecznych spotkań na dłuższą chwilę zatrzymam się z pędu za prozą życia” - napisał na swoim profilu gwiazdor.
Karol Strasburger i jego najbliższa rodzina spędzają święta z przyjaciółmi, a na stole królują nie tylko tradycyjne potrawy. Małgorzata Strasburger uwielbia bowiem eksperymentować w kuchni. - Jak mawiał mój autorytet w tym względzie, Maciej Kuroń, „kuchnia to nie apteka”, więc aby smakowało, trzeba posłuchać serca, dodać szczyptę chęci i umiejętności, no i puścić wodze fantazji - opowiada nam.
Przepis na pierogi według Karola Strasburgera
Karol Strasburger zdradza naszym Czytelnikom swój sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, które kojarzą mu się z latami spędzonymi w warszawskim Teatrze Dramatycznym, gdzie w bufecie jadał „najlepsze na świecie”. Sentyment i emocje, jakie towarzyszą wspomnieniom tamtych pięknych lat, sprawiają, że potrawę jada tylko raz w roku, właśnie podczas świąt Bożego Narodzenia.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. przegotowanej, ciepłej wody
Farsz:
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
20 dag kapusty kiszonej
15 dag grzybów
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
10 dag boczku lub słoniny
Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę i zagnieść ciasto.
Kapustę zagotować raz, a jeśli po spróbowaniu stwierdzimy, że jest bardzo kwaśna, to odlać wodę, wlać nową i zagotować ponownie. Odcedzić i posiekać.
Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą wodą, posiekać, dodać drobno pokrojone grzyby i całość przesmażyć na oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, wymieszać i dusić 15 minut, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta nakładać farsz i zlepić brzegi. Gotować przykryte, we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze ok. 3 minuty.
Podawać polane tłuszczem ze skwarkami z boczku.
Poniżej galeria zdjęć Karola Strasburgera z żoną i córką: