Krystian Zalejski, kucharz ambasadora Wielkiej Brytanii, oprowadza widzów po stołecznych restauracjach. Jego program zatytułowany "Smaki miasta" skierowany jest do wielbicieli dobrej kuchni. I to nie tylko do tych, którzy lubią jeść i biesiadować w restauracjach, ale też do tych, którzy lubią gotować.
Tym razem kucharz odwiedził restaurację "Zorba" na stołecznym Ursynowie. Przygotował m.in. mussakę, typową grecką zapiekankę. Przy okazji wyjaśnił, na co zwracać uwagę podczas wyboru bakłażana i opowiedział o roli ziemniaków w kuchni.
W "Smakach miasta" Krystian Zalejski doradza również, gdzie w Warszawie kupimy najlepsze i najświeższe warzywa i owoce, gdzie dobre mięso i wędliny oraz która piekarnia piecze chleb, korzystając z tradycyjnych receptur.
Mussaka, typowa grecka zapiekanka:
2 bakłażany
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa wieprzowego
1 cebula główka czosnku
1 l mleka
1/2 kostki masła
4 łyżki mąki oraz świeże oregano świeża bazylia
natka pietruszki gałka muszkatołowa
Mięso mielone podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i z posiekanym czosnkiem. Dodajemy świeżą bazylię i oregano, czarny pieprz, a na końcu - posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Bakłażany i ziemniaki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, bakłażany i mięso. Całość polewamy beszamelem przygotowanym z zagotowanego mleka z dodatkiem startej gałki muszkatołowej, rozrobionego mąką. Wkładamy na ok. 10-15 min do pieca. Po wyjęciu dekorujemy serem feta pokrojonym w trójkąty.