Warszawa powitała "Kuchenne Rewolucje" z przytupem! Ekipa wylądowała na warszawskiej Pradze, gdzie restaurację prowadzili trzej przyjaciele - Tomasz, Łukasz i Michał. Jak podaje TVN, z tej trójki tylko Michał ma doświadczenie pracy w gastronomii, przez kilka lat był kucharzem i w polskiej, i we włoskiej restauracji. Zielony w tej branży Łukasz został pizzermanem, a Tomasz zajął się finansami. Pierwszym pomysłem była burgerownia - na początku jedna knajpa, która później miała rozrosnąć się w sieć lokali. Cóż, życie zweryfikowało marzenia, z których ostatecznie wyrosła jedna restauracja z włoskim jedzeniem. Witajcie w "Na okrągło"!
Zobacz też: Na widok cen Wielkanocnych potraw Magdy Gessler aż uginają się nogi! Za samo JAJKO zapłacisz FORTUNĘ!
Włoskie smaki w słodkim wydaniu
Jak tylko Magda Gessler przekroczyła próg restauracji, wiedziała, że w tym lokalu dostanie pizzę. Nie myliła się. Do tego włoskie pasty, zupa z jarmużu i... burger! Kelnerka doradzić nie miała serca, ale w sumie to ona lubi tego burgera classic. To niech będzie! Zanim dania zostały podane, restauratorka cierpliwie czekała. Ani czekadełka, ani wytrawnego wina, a do tego miękkie łyżki, które aż prosiły się o wykręcenie! Kiedy jedzenie w końcu się pojawiło okazało się, że wszystko było za słodkie! Słodka zupa, słodki sos i nadmiar oliwy.
- To nie jest złe jedzenie. Błąd, to że dodają do wszystkiego cukru. W ogóle nie rozumieją Włoch - podsumowała kuchnię Gessler. Nawet burger okazał się słodki! - Ktoś zwariował tu z cukrem! - zirytowała się restauratorka. - Już mi jest niedobrze od tego jedzenia.
Szklanka soku z cytryny na otrzeźwienie
Mimo prośby o przygotowanie wytrawnego krupniku oraz sztuki mięsa z kwiatkiem, jedzenie znów było słodkie! Gessler znalazła na to sposób! - Szklanka soku z cytryny przez trzy dni! Może otworzycie się na nowe smaki - zaproponowała. Jednak to nie jedyny problem właścicieli. Tomasz cierpi na otyłość, która utrudnia mu codzienność. Gessler stwierdziła, że musi coś z tym zrobić, bo nie przeżyje następnych kilku lat!
Słodka Caponata Siciliana
Czas ogłosić zmiany! Skoro cukier stanowił motyw przewodni kuchni, Magda Gessler postanowiła uderzyć w podobne smaki. Sycylia to jedyny region Włoch, w którym dosładza się dania. Czyli włoska kuchnia pozostała! W lokalu o nowej nazwie - "Caponata Siciliana". Na kolacji, jak zawsze, zjawiło się dużo gości, którzy wyszli z restauracji zadowoleni. Zadowolona nie była Gessler, gdy po siedmiu tygodniach wróciła do lokalu. Pierwsze, co rzucało się w oczy, to kiepska aura restauracji, wywołana raczej smutnymi właścicielami. Dalej nie było lepiej! Jedynym daniem, które smakowało Gessler, okazała się zupa. Przygnębiający powrót skutkował nieudaną rewolucją. - Nie widać w was zapału. To goście czują. Nie ma kogoś z uśmiechem - podsumowała Gessler.
Caponata Siciliana - czy restauracja istnieje?
Restauracja nie posiada profilu na Facebook'u! Znajduje się na warszawskiej Pradze, na Alei Stanów Zjednoczonych 32. Jedzenie można zamówić w jednej z przeznaczonych do tego aplikacji. Restauracja posiada także swoją stronę internetową.