Kuchenne rewolucje w Kołobrzegu. Magda Gessler dokonała cudu

2018-05-11 9:35

Magda Gessler przeprowadziła rewolucję w restauracji "Figa z makiem" w Kołobrzegu. Słynna restauratorka nie miała łatwego zadania. Okazało się, że nazwa lokalu nie była dziełem przypadku...

Magda Gessler

i

Autor: Agencja TVN/x-news

"Figa z makiem" położona była z dala od centrum Kołobrzegu. Lokal prowadzi małżeństwo – Wioleta i Pawła. Właścicielka doskonale gotuje, od zawsze to lubiła. Prowadziła dom pełen zapachów i smaków. Razem z mężem doszli więc do wniosku, że przekują pasję Wiolety we wspólny interes i postanowili otworzyć restaurację. Do lokalu przyciągać miała sala zabaw i kręgielnia – to, że restauracja mieści się właśnie w takim otoczeniu, nie jest przypadkowe. Paweł jest samozwańczym trenerem bowlingu, kręgle to jego ogromna pasja, grał nawet w polskiej kadrze juniorów, więc połączenie restauracji i kręgielni wydało się strzałem z dziesiątkę.

Wioleta i Paweł dostosowali lokal do potrzeb dużych rodzin, z racji tego, że sami taką są – mają czwórkę dzieci. Wielodzietni znajomi również stwierdzili, że będzie to świetny pomysł, ponieważ w Kołobrzegu brakowało takiego miejsca. Jeśli chodzi o menu, małżeństwo postawiło na kuchnię polską, ale nowoczesną, czyli zdrową, świeżą, pyszną. Niestety plan się nie powiódł. Restauracja nie miała klientów, a pracownicy nie ukrywali niezadowolenia...

Magda Gessler miała sporo uwag co do wystroju, menu restauracji, a także właścicieli. - Pani nie potrafi zarządzać ludźmi, nie potrafi tego poukładać - grzmiała gospodyni "Kuchennych rewolucji". Po degustacji menu stwierdziła, że nazwa "Figa z makiem" nie jest przypadkowa, a w lokalu brzydko pachnie. Wioleta źle znosiła krytykę, ale dla dobra lokalu postanowiła współpracować z restauratorką. Gesser zmieniła wystrój, nazwę na "Ryba z ikrą", a w menu pojawiły się nowe dania. Oznajmiła, że od tej pory specjalnością lokalu będą dania rybne. Daniem popisowym miała być zupa bouillabaisse, czyli zupa rybna, pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, która jest także niezwykle popularna w Marsylii. W menu znalazły się także m.in.  placki ziemniaczane z ikrą z łososia, zupę grzybową, filet z dorsza z warzywami.

Po kilku tygodniach Magda Gessler ponownie odwiedziła "Rybę z ikrą". Restauracja pozytywnie przeszła rewolucję, a gospodyni "Kuchennych rewolucji" oceniła lokal na 5+!

PRZECZYTAJ TAKŻE: Kto płaci za Kuchenne rewolucje? Magda Gessler ujawnia sekrety programu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki