To danie pozwoli facetowi poczuć się w kuchni jak macho, a wybrance jego serca jak prawdziwa królowa. A dla tych, którzy z przepisu nie skorzystają, na pocieszenie dodamy, że kolacja nawet przy chlebie i smalcu też może być wyjątkowa. Aby tylko wszystko było w atmosferze miłości.
Przeczytaj koniecznie: Oto przepis na miłość
Mule w białym winie dla Czytelników "Super Expressu"
2 kg muli (w muszlach)
400 ml białego wytrawnego wina
20 dag szalotek
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek natki pietruszki
sól, czarny pieprz
Przygotowanie
Szalotki, czosnek i natkę drobno siekamy. Wszystkie małże z uszkodzoną muszlą i te, których muszle nie są zamknięte, wyrzucamy. Do dużego garnka wlewamy wino, wrzucamy szalotki, czosnek, natkę, liść laurowy, tymianek i dużo pieprzu. Gdy wino zacznie wrzeć, wrzucamy małże, przykrywamy szczelnie naczynie i gotujemy przez 15-20 minut do czasu, aż muszle się otworzą. Łyżką cedzakową wyjmujemy małże na ogrzane talerze i polewamy sosem. Nieotwarte wyrzucamy.
Podawanie
Posypujemy mule posiekaną natką i podajemy z bagietką. Razem z mulami stawiamy na stole naczynie na puste muszelki.