Dania z restauracji gwiazd nigdy nie należały do najtańszych. W tym roku, m.in. z powodu wysokich cen i inflacji, są jeszcze wyższe niż przed rokiem. Przykładowo, za pierogi z kapustą i grzybami w restauracji Magdy Gessler zapłacimy 51 zł za 5 sztuk! Przed rokiem 6 pierogów kosztowało 42 zł. Piotr Adamczyk ma nieco niższą cenę, ale i tak niedostępną dla większości polskich rodzin - 39 zł za 7 szt. Najkorzystniej wypada oferta Ewy Wachowicz - za 50 zł dostaniemy około 35 szt. Trudno także wyobrazić sobie Wigilię bez kapusty z grzybami. I tutaj ponownie najdrożej wypada oferta restauratorki znanej z TVN. Za słoik 900 ml zapłacimy 91 zł. W ubiegłym roku było to 79 zł.
U kogo najtańszy makowiec?
Nie lepiej wypada oferta słodkości. Makowiec najtaniej kupimy u Anny Korcz i Bartka Boratyna - 70 zł, a najwięcej zapłacimy w restauracji... Piotra Adamczyka - 150 zł.
I chociaż od patrzenia na zdjęcia tych potraw cieknie ślinka, wygląda na to, że większość z nas ugotuje potrawy samodzielnie. Dzięki temu więcej pieniędzy zostanie na prezenty.
Przykładowe ceny w restauracjach gwiazd
Kapusta z grzybami
Magda Gessler - 91 zł za 900ml
Piotr Adamczyk - 35 zł za 1 porcje
Anna Korcz - 40 zł za 100gr
Pierogi
Magda Gessler - 51 zł 5 szt.
Piotr Adamczyk - 39 zł 7 szt.
Anna Korcz - 65 zł za 1 kg
Ewa Wachowicz - 50 zł/kg/ około 35 szt.
Uszka
Magda Gessler - 70 zł za 10 szt.
Anna Korcz - 90 zł za 1 kg
Ewa Wachowicz - 40 zł za 0,5kg
Śledź
Magda Gessler - 54 zł za 300g
Piotr Adamczyk - 39 zł 1 porcja
Anna Korcz - 15 zł za 100g
Ewa Wachowicz - 60 zł za 1 kg
Sernik
Bartek Boratyn - 155 zł
Anna Korcz - od 70 zł do 190 zł
Piotr Adamczyk - 95 zł za 5 porcji
Magda Gessler - 90 zł
Piernik
Ewa Wachowicz - 60 zł
Bartek Boratyn - 85 zł
Piotr Adamczyk - 100 zł za 5 porcji
Magda Gessler - 90 zł
Szczegółowe menu w naszej galerii: