Magda Gessler nie ma wątpliwości, że podstawą żurku jest zakwas. Restauratorka tłumaczy, że najlepszy będzie ten z mąki żytniej. Gwiazda TVN zauważa też, że wielu Polaków popełnia poważny błąd, dodając do żurku śmietany!
- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - zdradziła Gessler w rozmowie z "Faktem".
Restauratorka alarmuje też, że wielu Polaków popełnia kolejny błąd przy wyborze kiełbasy. Wywar smakuje najlepiej, gdy użyjemy białej lub szarej kiełbasy, a wszelkie zamienniki wpływają niekorzystnie na jego smak. Kiełbasy nie należy kroić przed zaparzeniem, by nie utraciła soczystości.
Magda Gessler uważa, że najlepiej wybrać szarą kiełbasę i alarmuje, by nie używać tych, których mięso ma różowawy odcień. Zabarwienie świadczy o tym, że do jej produkcji użyto peklosoli, która - jej zdaniem - jest szkodliwa dla organizmu.
Skorzystacie z porad Magdy?