Polacy popełniają 2 popularne błędy, które niszczą smak żurku. Magda Gessler tłumaczy

2022-04-14 14:20

Żurek jest obowiązkową potrawą na wielkanocnym stole. Magda Gessler (68 l.), słynna restauratorka i kulinarne guru, zauważa jednak, że wielu Polaków popełnia dwa popularne błędy, które totalnie niszczą jego smak. Gwiazda TVN tłumaczy, jak zrobić go poprawnie. Dzięki jej wskazówkom zachwycisz wielkanocnych gości swoim żurkiem!

Magda Gessler i jej żurek wielkanocny

i

Autor: AKPA Magda Gessler: żurek wielkanocny

Magda Gessler nie ma wątpliwości, że podstawą żurku jest zakwas. Restauratorka tłumaczy, że najlepszy będzie ten z mąki żytniej. Gwiazda TVN zauważa też, że wielu Polaków popełnia poważny błąd, dodając do żurku śmietany!

- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - zdradziła Gessler w rozmowie z "Faktem".

Restauratorka alarmuje też, że wielu Polaków popełnia kolejny błąd przy wyborze kiełbasy. Wywar smakuje najlepiej, gdy użyjemy białej lub szarej kiełbasy, a wszelkie zamienniki wpływają niekorzystnie na jego smak. Kiełbasy nie należy kroić przed zaparzeniem, by nie utraciła soczystości. 

Magda Gessler uważa, że najlepiej wybrać szarą kiełbasę i alarmuje, by nie używać tych, których mięso ma różowawy odcień. Zabarwienie świadczy o tym, że do jej produkcji użyto peklosoli, która - jej zdaniem - jest szkodliwa dla organizmu. 

Skorzystacie z porad Magdy?

Sonda
Jaka zupa króluje na Twoim wielkanocnym stole?
15 złotych za pączka od Gessler! Polacy ostro: "OSZALAŁA" | Komentery

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki