Magda Gessler na swoim blogu poruszyła temat hamburgerów. Jak się okazuje znana restauratorka jada tę specyficzną potrawę! Ale nawet hamburgery można odpowiednio przyrządzić - potrzebne są specyficzne rodzaje mięsa...
- Karierę w Polsce robi powoli wołowina Kobe z importu. Pochodzi z krów karmionych piwem, nacieranych piwem, a przede wszystkim stojących. Niestety, hodowla zwierząt na ten gatunek mięsa nie wypada zbyt ekologicznie. „Krowa Kobe” spędza życie unieruchomiona, otłuszcza się, więc jej mięso jest później smaczniejsze. Amerykańskie krowy również mieszkają w ciasnych boksach. To tajemnica smaku amerykańskich hamburgerów. Tymczasem polskie krowy przeważnie nadal hasają po polach. Rodzima wołowina jest twarda, bo krowa biega.
Restauratorka znów promuje jedzenie, które tworzone jest kosztem cierpienia zwierząt. Ekolodzy powinni zareagować. My apelujemy - nie jedzcie wyszukanych dań, które do przygotowania potrzebują specjalnych wyrobów mięsnych. Na przykład - foie gras (wątróbka gęsi, które są zakarmiane na śmierć, aby była delikatna w smaku. Gęsiom wprowadza się do żołądka rurkę, przez którą cały czas podaje się pokarm).
Magda Gessler już kiedyś zachęcała do jedzenia foie gras. Czyżby teraz przyszła pora na wołowinę Kobe? Jak będzie się bronić przed ekologami?