W jednym z ostatnich odcinków programu "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler zamówiła potrawę z kurczaka. Gdy gwiazda TVN zobaczyła swoje danie wpadła w prawdziwy szał. Na profilu show pojawiło się ważne ostrzeżenie od prowadzącej. Spożywanie takiego rodzaju kurczaka, jest coraz bardziej modne, a to bardzo niebezpieczny trend. Jak donosi Centers for Disease Control and Prevention (CDC), co roku w Stanach Zjednoczonych średnio 100 osób umiera po spożyciu takiego mięsa.
NIE PRZEGAP: Znajomi Julii Wieniawy sprzedali mediom całą prawdę o jej związku! Długo ukrywała to przed wszystkimi
Gwiazda programu TVN "Kuchenne Rewolucje", Magda Gessler pilnie ostrzega: takie mięso z kurczaka jest niebezpieczne!
Magazyn "Food & Wine" poinformował o niebezpiecznym trendzie, który dopiero kiełkuje w Stanach Zjednoczonych, a w Japonii stał się już prawdziwym rarytasem. Restauracje zaczęły serwować dania zawierające surowe lub w połowie surowe mięso z kurczaka. Niezwykle popularne stały się potrawy zawierające właśnie takie mięso, takie jak tatar czy sushi. Okazuje się, że ta moda jest bardzo niebezpieczna, a jej skutki mogą być nawet tragiczne. Spożywanie surowego mięsa z kurczaka, nawet takiego pochodzącego z restauracji, jest bardzo niebezpieczne. Kiedy Magda Gessler zobaczyła, że w programie "Kuchenne Rewolucje" podano jej surowe mięso z kurczaka, wściekła się i zaczęła krzyczeć.
NIE PRZEGAP: Jego żona nie zniesie tych wiadomości?! Do sieci trafiły zdjęcia wszystkich dzieci Marcina Mroczka
- Podawanie surowego kurczaka jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść. Właśnie w mięsie kurczęcym jest od cholery bakterii i to bardzo groźnych - wykrzyczała Magda Gessler.
Na profilu programu "Kuchenne Rewolucje TVN" na Instagramie pojawiło się ważne ostrzeżenie Magdy Gessler, właśnie z tym słowami.
Surowe mięso z kurczaka - konsekwencje spożycia mogą być straszne
Ministerstwo w Japonii, po tym jak ponad 800 osób poważnie zatruło się po zjedzeniu sashimi z surowego kurczaka, wystosowało pilny apel do kucharzy o gotowanie kurczaka w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Niebezpieczny trend zaobserwowano także w Stanach Zjednoczonych, gdzie co roku odnotowuje się około 1,3 miliona przypadków zakażenia bakterią z rodzaju Campylobacter lub Salmonellą po spożyciu surowego lub wpół surowego mięsa z kurczaka.
Bakterie te mogą wywołać silne zatrucie pokarmowe i objawiać się problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak biegunka, skurcze i bóle brzucha, mdłości i wymioty, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci.