W grudniu w mediach pojawiało się wiele publikacji na temat cen wigilijnych potraw, jakie można było zamówić w restauracjach Magdy Gessler. Teraz z kolei na tapet brane są ceny słodkości, po które wiele osób ruszy z okazji Tłustego Czwartku. Choć do święta uwielbianego przez łakomczuchów pozostały niespełna cztery tygodnie, pączki u gwiazdy "Kuchenny Rewolucji" już zdrożały. Ile trzeba zapłacić za jednego? Kilkanaście procent więcej niż rok temu!
Magda Gessler podniosła ceny pączków! Złapiecie się za głowę, ile teraz kosztują
W tym roku za jednego pączka z restauracji "U Fukiera" klienci będą musieli zapłacić aż 15 zł (warto nadmienić, że średnia cena pączka to 4,5 zł). Na tym nie koniec rewelacji. W cukierni "Słodki, słony", która popularność zyskuje zwłaszcza latem, gdy Warszawiacy ruszają po jagodzianki za 23 zł, na pączka w tym roku trzeba będzie przeznaczyć 18 zł (o 3 zł więcej niż w 2022 roku).
Magda Gessler zawsze przekonuje jednak, że produkty, jakie przyrządzane są przez szefów jej kuchni czy cukierników, są na najwyższym poziomie.
- Żeby wyprodukować naprawdę dobrego pączka, trzeba wydać pieniądze. Nie robi się tego z powietrza, tylko trzeba wydać na 36 żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki. To kosztuje! Kosztują ludzie, kosztuje miejsce - mówiła jakiś czas temu wyraźnie obruszona restauratorka w rozmowie z "Faktem".
Skusicie się na taki luksus? Jeśli tak, pamiętajcie, że wysokie ceny nie odstraszają wielu osób i pod cukiernią zlokalizowaną przy ulicy Mokotowskiej zawsze ustawiają się kolejki. Jeśli już dostaniecie się do środka i będziecie mogli zamówić wymarzonego pączka, zastanówcie się, którego chcecie najbardziej. Do wybory są aż cztery rodzaje: z nadzieniem różanym, z ajerkoniakowym, z malinowym oraz z czekoladowo-śliwkowym.
Kochasz podróże i gotowanie? Ten podcast jest dla Ciebie!
Posłuchaj apetycznej rozmowy o kulinarnych podróżach i kuchennych inspiracjach.
Listen on Spreaker.