Magda Gessler to kobieta z której zdaniem trzeba się liczyć. Od lat pozostaje jedną z najcenniejszych gwiazd TVN, co potwierdził oficjalny cennik stacji. "Kuchenne rewolucje" cieszą się największym zainteresowaniem reklamodawców, a za jeden spot są oni gotowi zapłacić nawet 80 tysięcy złotych!
Rozenek będzie załamana, gdy to zobaczy. Gessler ją zmiażdżyła
Nic dziwnego, że Magda Gessler została zaangażowana w kampanię Too Good To Go „Często Dobre Dłużej”. Hasłem: „Popatrz, powąchaj, posmakuj - sprawdź zanim wyrzucisz!” gwiazdy sceny gastronomicznej i influencerzy zachęcają do empirycznego sprawdzenia jedzenia po terminie, zanim je wyrzucimy, co ma pomóc ograniczyć skalę marnowania w Polsce. Ale wykorzystać wszystkie produkty do ostatniej drobinki potrafią tylko najlepsi. Jak to zrobić we własnym domu? Magda Gessler, słynna restauratorka zdradziła swój sekret.
- W kuchni świetna jest również kreatywność. Tylko ona pozwoli nam czarować i wymyślać cudowne, pyszne dania z niewielu składników tak, aby nic się nie zmarnowało. Kiedy mam w domu różne warzywa, z których w pojedynkę nic się nie da zrobić, bo jest ich za mało, robię przepyszny ratatuj albo zupę. To świetny pomysł na pełnowartościowy obiad czy kolację - zachęca Magda Gessler.
Jak pokazują badania - Polacy marnują jedzenie na potęgę, a ponad połowa wyrzucanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domów (Projekt PROM, 2020). Wielu z nas ma problem z poprawną interpretacją pojęć dotyczących dat ważności. „Najlepiej spożyć przed” czy „należy spożyć do”? Błędne rozumienie tych zapisów to jedna z istotnych przyczyn niepotrzebnego marnowania setek kilogramów jedzenia każdego roku. Podczas gdy data „należy spożyć do” jest nieprzekraczalna, to „najlepiej spożyć przed” sugeruje, że po tym czasie możemy samodzielnie sprawdzić jakość jedzenia, zanim się go pozbędziemy.