Krokiety babci Marysi z barszczem poleca Marcelina Zawadzka
- Tę potrawę przygotowywała zawsze moja babcia Marysia. Teraz, kiedy nie ma jej już z nami, jest to danie, które przywołuje wspomnienie o niej. Bardzo ją kochaliśmy. W tym roku będę po raz pierwszy w życiu święta spędzać nie z moją rodzinką, a z rodziną Maksa i postanowiłam zrobić te krokiety w jego domu - dla niego, jego mamy, brata z żoną i dziećmi - mówi nam Marcelina Zawadzka.
- Są to krokiety z pieczarkami, choć najlepsze są oczywiście z grzybami leśnymi. I koniecznie z gotowanym jajkiem. Farsz zawijamy w naleśnik, następnie krokiet obtaczamy dwa razy w jajku i bułce tartej, a potem smażymy - objaśnia gwiazda.
A oto dokładny przepis.
Składniki:
800 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
20 naleśników
2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania
1 cebula
3 jajka
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kminku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dokładnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
Dodać ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie wymieszać.
Na naleśniki równomiernie nałożyć porcje ciepłego farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zrolować.
Krokiety maczać w roztrzepanych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładać na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z czerwonym barszczem lub sosem śmietanowym i świeżymi ziołami.