Marcelina Zawadzka podzieliła się świątecznym przepisem swojej ukochanej babci. Te krokiety na wigilię to mistrzostwo!

2023-12-24 8:00

Marcelina Zawadzka – modelka, Miss Polonia 2011, prezenterka telewizyjna, aktorka niezawodowa. W tym roku po raz pierwszy spędzi święta Bożego Narodzenia bez rodziców. Wyjątkowo wyjedzie ze swoim narzeczonym Maksem do jego rodziny w Niemczech. Postanowiła przyrządzić dla nich popisowe danie swojej śp. babci Marysi. Poznajcie przepis na przepyszne świąteczne krokiety babci Marceliny Zawadzkiej.

Przepis Marcelina Zawadzka

i

Autor: Artur Hojny/shutterstock

Krokiety babci Marysi z barszczem poleca Marcelina Zawadzka

- Tę potrawę przygotowywała zawsze moja babcia Marysia. Teraz, kiedy nie ma jej już z nami, jest to danie, które przywołuje wspomnienie o niej. Bardzo ją kochaliśmy. W tym roku będę po raz pierwszy w życiu święta spędzać nie z moją rodzinką, a z rodziną Maksa i postanowiłam zrobić te krokiety w jego domu - dla niego, jego mamy, brata z żoną i dziećmi - mówi nam Marcelina Zawadzka.

- Są to krokiety z pieczarkami, choć najlepsze są oczywiście z grzybami leśnymi. I koniecznie z gotowanym jajkiem. Farsz zawijamy w naleśnik, następnie krokiet obtaczamy dwa razy w jajku i bułce tartej, a potem smażymy - objaśnia gwiazda.

A oto dokładny przepis.

Składniki:

800 g kapusty kiszonej

250 g pieczarek

20 naleśników 

2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania

1 cebula

3 jajka

3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki kminku

sól, pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dokładnie odcedzić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia.

Dodać ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie wymieszać.

Na naleśniki równomiernie nałożyć porcje ciepłego farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zrolować.

Krokiety maczać w roztrzepanych jajkach i obtaczać w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładać na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby osączyć je z  nadmiaru tłuszczu.

Podawać z czerwonym barszczem lub sosem śmietanowym i świeżymi ziołami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki