W kampanii biorą udział gwiazdy seriali, filmów oraz celebryci. Do rozsądnego kupowania i nie wyrzucania jedzenia namawiają m.in. Rafał Maślak, Katarzyna Bujakiewicz, Joanna Jabłczyńska czy Katarzyna Cichopek.
Federacja Polskich Banków Żywności tworzą 32 placówki działające na terenie całego kraju. Wszystkie są organizacjami pozarządowymi o statusie stowarzyszenia lub fundacji. Federacja jest wspólnotą dobrowolnie tworzoną przez różnorodne, autonomiczne Banki Żywności. Na czym polega ich działalność?
Skupiają się na wyszukiwaniu źródeł żywności produkowanej w nadmiarze, pozyskiwaniu żywności - w tym produktów o krótkim terminie przydatności, tzw. artykułów niehandlowych, wadliwie opakowanych, których wartość odżywcza nie budzi zastrzeżeń. Następnie magazynują otrzymane produkty i organizują ich racjonalną dystrybucję na rzecz organizacji, a nie osób indywidualnych.
Banki Żywności promują także postawy przeciwdziałające utylizacji żywności lub jej marnowaniu.
Statystki, mówiące o tym, ile pożywienia marnujemy, są zatrważające. Co roku w Polsce ok 2 ml ton jedzenia trafia na śmietnik. Marnowanie jedzenia to problem globalny. Znajdujemy się aktualnie na 5 miejscu, wśród krajów Unii Europejskiej, w których marnuje się najwięcej pożywienia.