Z biegiem lat Marta zmieniała się w piękną kobietę, ale miłość do pierogów pozostała w jej sercu. Teraz aktorka kontynuuje rodzinną tradycję. -Od kilku lat pierogi przygotowuję razem z siostrą Kasia. Dzień przed uroczystą kolacją szykujemy dwa farsze: z kapusty i grzybów i z białego sera- ruskie.
Czytaj: Świąteczne przepisy Magdy Gessler - ryba po grecku, barszcz wigilijny, łamańce z makiem
Całymi godzinami kleimy kształtne pierogi, robimy ich około setki, po to by następnego dnia zniknęły w mgnieniu oka- zdradza nam młoda gwiazda. Serialowa Olka z „Na Wspólnej” zdradziła nam swój przepis na ulubione pierogi ruskie, które przygotowuje na święta.
Pierogi ruskie (porcja na 3 osoby)
Ciasto :
1/2 kg mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z wodą i olejem, tak aby powstało elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na stolnicy i wykrawać szklanką kółka. Na środek kłaść farsz, składać na pół i starannie zlepiać brzegi.
Farsz:
300g ziemniaków
300 g białego tłustego twarogu
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki sprasować, twaróg zmielić. dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, następnie dodać do farszu. Całość mocno przyprawić solą i pieprzem.
Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować 3-5 minut od wypłynięcia.
Zobacz: Życzenia świąteczne od prezydenta Bronisława Komorowskiego [WIDEO]