Marta Wierzbicka poleca przepis na pierogi z kapustą i grzybami

2013-12-24 12:36

Marta Wierzbicka (22 l.) czyli serialowa Ola z „Na Wspólnej”, znana jest z zamiłowania do gotowania. Oczywiście jak na miłośnika kuchni przystało, Marta ma także swoje specjały wśród tradycyjnych dań wigilijnych.  Pierogi to potrawa, która najbardziej kojarzy się Marcie ze świętami. - Gdy byłam mała, byłam niejadkiem. Podczas Wigilii jadłam tylko pierogi z kapustą i grzybami przygotowane przez moja babcię - mówi Wierzbicka.

Z biegiem lat Marta zmieniała się w piękną kobietę, ale miłość do pierogów pozostała w jej sercu. Teraz aktorka kontynuuje rodzinną tradycję. -Od kilku lat pierogi przygotowuję razem z siostrą Kasia. Dzień przed uroczystą kolacją szykujemy dwa farsze: z kapusty i grzybów i z białego sera- ruskie.

Czytaj: Świąteczne przepisy Magdy Gessler - ryba po grecku, barszcz wigilijny, łamańce z makiem

Całymi godzinami kleimy kształtne pierogi, robimy ich około setki, po to by następnego dnia zniknęły w mgnieniu oka- zdradza nam młoda gwiazda. Serialowa Olka z „Na Wspólnej” zdradziła nam swój przepis na ulubione pierogi ruskie, które przygotowuje na święta.

Pierogi ruskie (porcja na 3 osoby)

Ciasto :
1/2 kg mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju

Mąkę wymieszać z wodą i olejem, tak aby powstało elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na stolnicy i wykrawać szklanką kółka. Na środek kłaść farsz, składać na pół i starannie zlepiać brzegi.

Farsz:

300g ziemniaków
300 g białego tłustego twarogu
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki sprasować, twaróg zmielić. dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, następnie dodać do farszu. Całość mocno przyprawić solą i pieprzem.

Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować 3-5 minut od wypłynięcia.

Zobacz: Życzenia świąteczne od prezydenta Bronisława Komorowskiego [WIDEO]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki