Jako pierwsza w drugim odcinku nowej edycji Master Chefa pojawiła się Sandra, która na co dzień robi gofry. Niestety miła rozmowa z jurorami zaburzyła jej poczucie czasu. Sandra nie zdążyła podsmażyć medalionów z wieprzowiny oraz spaliła sos. Na szczęście Michel okazał dobre serce i dał dziewczynie z Wielkopolski drugą szansę. Miała godzinę na przygotowanie... klusek śląskich. Na szczęście Sandra okazała się wspaniałą kucharką i bez trudu poradziła sobie z zadaniem. - Masz godzinę, żeby zrobić pizzę i dostaniesz fartuch - powiedział Michel. Na szczęście to był żart ze strony jurora.
Edyta i Arkadiusz oprócz tego, że mieszkają w Dublinie i są narzeczeństwem, kochają też gotować. Edyta przygotowała pierogi z soczewicą, ale nie zdążyła wyjąc ich z garnka na czas. Podała tylko sos i chorizo. Jurorzy postanowili potrzymać ją w niepewności i zanim wydali werdykt, zaprosili jej ukochanego, który zrobił klopsiki jagnięce w bułce, ale nie zdążył wydać bułki! Na szczęście poziom umiejętności kulinarnych spowodował, że urocza para przeszła dalej.
W programie pojawił się tez prawdziwy bohater! Piotr, student z Krakowa, pół roku temu stracił rękę, broniąc swojej koleżanki przed napastliwym bandytą. Zbój zadał mu kilka ciosów nożem. Chłopak otrząsnął się po tragedii i mimo trudności, zaczął gotować. Zachwycił Anię Starmach i Magdę Gessler piersią z kaczki. Michel nie był przekonany, ale Piotr dostał fartuch.
Ostatnim z uczestników był Damian, dobrze znany fanom programu. Pojawił się już w Master Chefie trzy razy - za pierwszym razem nie dostał fartucha, w ostatniej edycji doszedł do drugiego etapu, a teraz ma nadzieję na zwycięstwo. Wrocławianin ma jasno sprecyzowany plan - wygrać program, wydać książkę, zarobione pieniądze przeznaczyć na szkolę dla kucharzy oraz dostać się na staż do restauracji Michela. Damian przygotował pierś z gołębia i ciasto marchewkowe. Jurorzy byli zachwyceni, ale zanim ogłosili werdykt zaprosili babcię chłopaka, która nauczyła go podstaw w kuchni. Czy Damian tym razem zwycięży?
Zobacz: Kuchenne rewolucje. Magda Gessler o kulturze jedzenia w Polsce