MasterChef 6 półfinał, odc. 13: zapis relacji NA ŻYWO na SE.pl

2017-12-03 22:28

Za nami 13. odcinek MasterChefa 6. Kto dziś okazał się najlepszy, a kto wypadł najsłabiej? Kto awansował do finału? Śledźcie zapis relacji na żywo na SE.pl!

MasterChef. Kucharze w Sydney powalczą o FINAŁ! RELACJA NA ŻYWO

i

Autor: masterchef.tvn.pl

W 13. odcinku MasterChefa 6 uczestnicy gotowali w Australii. Kto dziś wypadł najlepiej, a kto najsłabiej? O finał walczyli: Matteo Brunetti, Mateusz Guncel, Mateusz Zielonka, Damian Sobek.

Śledźcie zapis relacji na żywo na SE.pl

21.30 Dziękujemy, że byliście z nami!

21.29 - Tak dobrze gotowałem, że wychodzę dzisiaj z podniesioną głową - mówi Matteo. - MasterChef był dla mnie wielką przygodą - dodaje.

21.28 Do finału awansował Mateusz Guncel!

21.19 O tym, czy dołączy do nich Mateusz czy Matteo dowiemy się po przerwie.

21.18 - Jeszcze nigdy w historii tego programu nie otrzymaliśmy tak wybitnych dań - mówi Ania Starmach. Kto awansuje do finału? Mateusz Zielonka!

21.17 - Jak daleką drogę przeszedłeś od pierwszego dania do półfinałowego - chwali go Anna Starmach.

21.16 - Jedyny minus daję to niedokładne oczyszczenie augustynki, ale poza tym jestem zachwycony - dodaje drugi szef kuchni.

21.15 Matteo podaje swój turban. Niestety, nie zdążył przygotować sześciu porcji. Ma jedynie pięć. - Matteo, jestem z ciebie dumny, langustynka jest idealnie ugotowana, a sos jest idealnie zredukowany. Wyszło niesamowicie - chwali go Guillame.

21.14 - Kiedy jem to danie, mam wrażenie, że jestem w twojej restauracji - mówi kolejny szef kuchni do swojego kolegi. - Mateusz, mamy sześć pustych talerzy. Czy jeszcze mam coś dodać? - mówi Michael Moran. - No, proszę pana. Tak dobrze, to ja jeszcze nie jadłam - mówi Magda Gessler

21.13 - Wow - mówi Martin Ben. - Udało ci się stworzyć idealny balans między smakiem słodkim, słonym a morskim - dodaje.

21.12 Mateusz Zielonka przygotował marrona z galaretką na bazie sake.

21.11 - Przydałoby się trochę więcej soli, wtedy danie byłoby bliskie ideałowi. Ale technika wykonania jest bardzo dobra - dodał kolejny szef kuchni. Chwali je również Magda Gessler, która przyznaje, że to jest danie na najwyższym poziomie. - Gdybym dostała je w Paryżu czy w Sydney, zjadłabym je z najwyższą przyjemnością - mówi.

21.10 Mateusz Guncel zrobił grillowaną kałamarnicę. Jurorom bardzo smakowała. - Uważam, że danie wyszło fantastycznie. Dla takiego młodego, niedoświadczonego kucharza jak ty, gotowanie z australijskich składników może być trudne - pochwalił je szef kuchni.

21.08 Dania będą oceniali najlepsi szefowie kuchni australijskiej.

21.07 Czas się skończył!

21.05 Do końca zadania pozostało 15 minut! - Ja patrzę, mam tylko trzy foremki - mówi Matteo. - Ten turbant to czarna magia. To jest tak doskonałe. Turbant to jest to, co mają na głowie Arabowie, nie? Turban? - dopytuje.

21.04 - O makaron się nie bałem, bałem się o formę - mówi Matteo. - Każda nitka z tych spaghetti musi dotykać poprzedniej, żeby to wyglądało jak jedna nitka - dodaje. Przyznaje, że nigdy nie robił tak trudnego technicznie dania. Magda Gessler chwali jego pracę.

21.02 Mateusz Zielonka twierdzi, że "jara się" kuchnią molekularną. - Kurde, powiem wam szczerze, że fajnie się gotuje w tym Sydney - mówi. Robi majonez w niskiem temperaturze, blanszuje groszek, przygotowuje galaretkę na bazie sake.

21.01 Matteo robi mus z owoców morza, który ma być podany na surowo.

20.59 Mateusz przygotowuje grzyby. - Kocham je pod każdą postacią, bo jestem ich nauczony - mówi. - Dam z siebie wszystko, bo chcę to wygrać.

20.57 Bohaterowie muszą zmierzyć się w ostatecznej półfinałowej konkurencji. Na przygotowanie dania mają 90 minut.

20.55 - Jestem na maksa przerażony, mam powtórzyć danie, które zrobił jeden z najlepszych dziełów kuchni na świecie - mówi Mateusz. - Dostałem danie, które wyglądało jak dzieło sztuki - dodaje.

20.54 Mateusz Zielonka trafił do restauracji Martina Bena, wirtuoza kuchni molekularnej.

20.53 - Fajnie skomponowana cebula z musem z grzybów. Jak ptasie mleczko, rozpuszcza się - mówi Mateusz.

20.52 Mateusz wreszcie również trafia na miejsce. Szefem kuchni w jego restauracji jest Ross Lusted z Republiki Południowej Afryki. Uczestnik ma przygotować... kałamarnicę.

20.51 Matteo dostaje przepis na kartce.

20.50 Matteo również trafia na miejsce - do restauracji Bistro Guillame. - Przynosi mi talerz, patrzę, jakieś kółko jest, wygląda jak deser. Okazało się, że to makaron! - mówi Matteo. - To był taki smak, niewiarygodny! - dodaje. - Jestem pół-Włochem, głównie gotowałem makarony, ale czegoś takiego nigdy nie widziałem. Okazuje się, że właśnie to danie będzie musiał przygotować Matteo.

20.49 Mateusz Zielonka jako pierwszy dowiaduje się, jak trafić do restauracji.

20.48 Bohaterowie ruszyli na ulice Sydney, by odnaleźć szefów kuchni. Matteo pyta przechodniów, ale nikt nie wie, o kogo chodzi. Niektórzy za to mówią, że wiedzą, kim jest osoba na zdjęciu, bo... widzieli ją w telewizji.

20.38 Pozostali uczestnicy muszą odnaleźć trzech najlepszych szefów kuchni australijskiej i się z nimi spotkać.

20.36 - Pierwszym finalistą szóstej edycji MasterChefa jest... Damian Sobek! - mówi Michael Moran.

20.35 Trzecie miejsce zajął Matteo. - Nie poszło aż tak dobrze jak myślałem - mówi Matteo.

20.34 Głosy zostały podliczone. Głosowało 49 osób. Trzy głosy były specjalne. Mateusz Zielonka zajął ostatnie miejsce.

20.33 Polonia musi teraz zaznaczyć na kartkach, czyje dania smakowały jej najlepiej.

20.32 Mateusz Zielonka również otrzymuje pochwały. - Cukinia jest absolutnie przepyszna - chwalą goście.

20.31 Damian również podaje krewetki marynowane w czosnku, oliwie z sosem. Do tego podaje szaszłyki z kurczakiem i boczkiem. Niektóre krewetki są trochę przypieczone. Inni goście jednak chwalą wyczucie smaku Damiana.

20.30 Mateusz podaje krewetki i przepiórki na ostro. - Jestem pewny siebie, tego, co robię - mówi. - Idealne są, bardzo dobrze doprawione, nie są słone - mówi Magda Gessler. Jurorzy i goście zachwycają się przepiórkami, które są soczyste, lekko pikantne.

20.29 Goście zachwycają się krewetkami. Jurorzy zwracają uwagę na minimalne porcje. - Świetne barbecue, wspaniałe - chwalą goście. - Jagnięcina i sos pomidorowy smakują lepiej niż zazwyczaj w Australii - mówią.

20.27 Matteo jako pierwszy podaje swoje dania. - Strasznie mi się podobało między tymi gośćmi. Taka polska energia, czułem się jak na polskim weselu - mówi Matteo. Podaje gościom jagnięcinę marynowaną z rozmarynem i oliwką.

20.26 Do końca zadania pozostało tylko 5 minut!

20.25 To była masakra, gotować dla tylu osób? W pewnym momencie poczułem się zagubiony - mówi Matteo. Zapowiada jednak, że dostanie się do finału. - Więcej tych harmurgerów. Kompletna dupa jest. Wkładaj krewetki, zabieraj te brokuły na bok - mówi Magda Gessler.

20.24 - Lubię grillować, ale nie robię tego za często. Zazwyczaj jakieś szaszłyki z kolegami, piwko - mówi Matteo. Gotuje jagnięcinę, przygotował jednak tylko dwadzieścia porcji. - Te krewetki jeszcze nie wiem, czy całą wrzucić czy połowę - tłumaczy. Jeszcze nie zaczął sałatki.

20.23 W Norwegii budowałem domy, kładłem tarasy, projektowałem grafiki. Robiłem w życiu różne rzeczy. Jestem takim wariatem - mówi o sobie Mateusz.

20.22 Mateusz Zielonka chce zrobić klasyczne burgery albo wariacje na temat burgerów. Zaczyna jednak trochę się gubić - Ta liczba osób sprawia, że się gubię - tłumaczy.

20.21 Kucharzom zostało 45 minut do końca!

20.20 Mateusz robi przepiórki. Marnuje je w paprykach chilli i papryce słodkiej.

20.19 Damian Sobek chce do krewetek zrobić argentyński sos.

20.09 Po przerwie zobaczymy, jak uczestnicy poradzą sobie z tym zadaniem.

20.08 Osoba, która wygra, bezpośrednio przecodzi do finału.

20.07 - Przygotowujecie barbecue dla 55 osób - oznajmia bohaterom. Spiżarnia będzie otwarta cały czas. W spiżarni są 4 rodzaje mięsa. O tym, kto będzie miał jaki rodzaj mięsa, zadecyduje forma sportowa - mówi Ania. Bogaterowie mają godzinę czasu.

20.06 Magda Gessler, Ania Starmach i Micheal Moran zdradzili, co będzie tematem zadaniem. - Łatwo się domyśleć, że dzisiaj będzie wielkie australijskie barbecue. Najpierw przepyszne krewetki, później grillowane mięso, jedna sałatka i jakiś sos - mówi Ania Starmach.

20.05 Kobiety uczą uczestników smażyć krewetki, przepiórki. Przepiórkę trzeba mocno przycisnąć. - Jak ja przycisnę tę przepiórkę, to zrobi się flak, ubity schabowy - mówi Damian Sobek.

20.04 Bohaterowie robią ketchup po australjsku. - Już chyba nigdy nie kupię ketchupu, tylko będę robił tak jak te dziołchy, bo naprawdę był za***** - mówi Mateusz.

20.03 Uczestnicy wezmą lekcję australijskiego barbecue. Okazuje się, że kobiety mówią po polsku! - Jesteśmy urodzone w Australii, ale polskiego pocodzenia - mówią.

20.02 Uczestnicy w Stanley Park, posiadłości ziemskiej, słynącej z wystawnych przyjęć, zmierzą się z trudnym zadaniem. - Spodziewaliśmy się sławnego kucharza, a tu dwie sławne panie... - mówi Mateusz Guncel, uczeń technikum z Bytomia.

20.01 Rozpoczynamy relację na żywo. Bądźcie z nami!

Sprawdź, co wydarzyło się w Sydney w 12. odcinku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają