Polecany artykuł:
Na początek finaliści przyrządzili potrawy z grzybów. Jurorzy Magda Gessler, Michel Moran i Ania Starmach uznali, że w tej konkurencji najlepsza była Ola, a najsłabszy Rafał. Z kolei Rafał okazał się najlepszy w konkurencji dania z jagnięciny, a najsłabiej wypadła w niej Sylwia. Ostatnim daniem pierwszego etapu były naleśniki crepe suzette w pomarańczowym karmelu. Tu najlepiej wypadała Sylwia, druga była Ola, a Rafał odpadł ze ścisłego finału.W wielkim finale MasterChef Aleksandra i Sylwia przygotowały trzydaniowe obiady. Sylwia przyrządziła kaczą wątróbkę, zrazy z jelenia i ciasto zapleśniak. Ola ravioli z kalarepy, węgorza oraz kresowe serniczki. Jurorzy wyżej ocenili główne danie Sylwii, ale deser Aleksandry też uznali za wyśmienity. Werdykt ogłoszono po przerwie. Nowym polskim MasterChefem została Aleksandra Juszkiewicz. Zdobyła tym samym tytuł, statuetkę, nagrodę w wysokości 100 tys. złotych oraz wydanie własnej książki kucharskiej.