Co wydarzyło się w 2. odcinku 3. edycji programu MasterChef Junior 3? Emocji nie brakowało! Poznaliśmy siedmioro brakujących finalistów. Walka o finał była zacięta!
Pierwsze zadanie
W pierwszym zadaniu 10 uczestników musiało przygotować dania z kuchni włoskiej. Mieli na to 75 minut. Potrawy miały być proste, składać się z niewielu składników. Miały być też pyszne. Co przygotowali Anika, Magdalena, Karol, Kuba, Robert, Hubert, Mateusz, Maciej? Młodzi kucharze odnaleźli się w tej kuchni znakomicie. Przygotowali różnego rodzaju pizze, ravioli z płynnym żółtkiem, calzone, makarony tagiatelle. Jurorzy byli pod wrażeniem ich umiejętności kulinarnych.
Kto awansował do finału?
Jurorzy wybrali trzy osoby, które awansowały do finału. Szczególnie uwiodło ich ravioli, które przygotowała Anika. Dziewczynka awansowała do finału MasterChefa Juniora. Dołączył do niej Kuba, który przygotował makaron tagiatelle z mulami. Trzecim finalistą był Mateusz.
#masterchefjunior #dzieci #gotowanie #masterchef Pizza! Z czym państwo sobie życzą?
Post udostępniony przez masterchefjunior_tvn (@masterchefjunior_tvn) Mar 10, 2018 o 8:39 PST
Drugie zadanie
W drugim zadaniu młodzi kucharze mieli przygotować danie kojarzące się z kuchnią regionalną. Musiało składać się z regionalnych produktów. Maja zrobiła łazanki dąbrowskie. - Kwaśna kapusta, bardzo przyjemnie, boczek, kiełbasa i łazanki - mówi Michel Moran. Marysia zrobiła panczkraut z żeberkami. - Kapusta to istna rewelacja, ale żeberka są twarde. Wzięłaś wędzone żeberka, one długo leżały na dnie. Zamiast zmięknąć, stwardniały - powiedział Mateusz Gessler.
Norbert przygotował dzyndzałki warmińskie z farszem z mięsa wołowego, cebuli. - Bardzo dobry farsz mięsny. To jest danie trudne w przygotowaniu, a Ty je udźwignąłeś - mówi Ania Starmach. Gabriel zrobił bujurdi, regionalną grecką potrawę. - Jest tu troszkę za dużo drożdży - powiedziała Ania Starmach. Nela zrobiła fuczki, placki z naleśników, regionalną potrawę z Bieszczad. - To jest smaczne, oryginalne - ocenił Mateusz Gessler. Selma zrobiła kurczaka po marokańsku. - Świetne smaki, ale krew przy kości, trochę niedopieczone mięso - mówi Michel Moran. Zuzia zrobiła kotleciki mielone na ciapkapuście. - Rzadko pojawiają się dania na tak wysokim poziomie - oceniła Ania Starmach. Kornelia przygotowała babkę ziemniaczaną, danie z Podlasia. - Podoba mi się konsystencja tej babki, jest kremowa - mówi Ania Starmach.
Kto awansował do finału?
Jurorom zasmakowało danie Zuzi, która przygotowała ciapkapustę. Dołączyli do niej Norbert oraz Kasia i Maja. W finale zobaczymy więc: Anikę, Kubę, Mateusza, Norberta, Maję, Kasię, Zuzię.
#masterchefjunior #dzieci #gotowanie #masterchef #kuchnie #świata Ostatnie fartuchy do rozdania!
Post udostępniony przez masterchefjunior_tvn (@masterchefjunior_tvn) Mar 11, 2018 o 12:57 PDT
Czytaj też: MasterChef Junior: znamy 8 finalistów!