MasterChef Junior 3: z programu odpadło aż trzech młodych kucharzy!

2018-03-18 22:28

W 3. odcinku MasterChefa Juniora 15 finalistów walczyło o awans do kolejnego odcinka. Niestety, za tydzień zobaczymy tylko 12 kucharzy. Z programu odpadły aż trzy osoby! Kogo już nie zobaczymy w MasterChefie Juniorze?

MasterChef Junior 3

i

Autor: Facebook/MasterChef Co dziś wydarzy się w MasterChefie Juniorze?

W trzecim odcinku MasterChefa Juniora poznaliśmy finałową piętnastkę. O puchar MasterChefa walczą: Zuzanna Buła, Kasia Svirydzenka, Pola Hirsch, Bartek Kwiecień, Maja Tokarska, Gabrysia Kwitkowska, Kuba Ożóg, Hania Kandora, Anastazja Czyż, Mateusz Steć, Anita Ćwiek, Staś Baumiller, Stefcia Jankielewicz.

Jakie dania przygotowali uczestnicy?

Uczestnicy dziś po raz pierwszy znaleźli się w kuchni MasterChefa Juniora. Wszyscy otrzymali fartuchy ze swoimi imionami i przystąpili do pracy. Musieli zrobić swoje popisowe danie. Miało być nie tylko pyszne, ale i ładnie wyglądać.

Bartek przygotował kaczkę z żurawiną. Anastazja przygotowała rybę, Stefania przyrządziła polędwicę z suszonymi pomidorami z sosem na bazie sera pleśniowego. Hania i Stefania podczas przygotowania zacięły się w palce, konieczna była interwencja ratownika medycznego.

Hania zrobiła makaron tagiatelle ratatui z kurczakiem. Pola przygotowała comber jagnięcy, a Norbert stek w sosie barbeque. Staś przyrządził indyka z rodzinnego przepisu babci - ta potrawa była symbolem jedności jego rodziny. Mateusz przygotował pstrąga z kotlecikami z kaszy. Podczas przyrządzania pogubił się, ale wszyscy uczestnicy postanowili mu pomóc!

Kto awansował do kolejnego odcinka?

Stefania zrobiła roladki z polędwiczki wieprzowej z sosem z sera gorgonzoli. Podczas oceny zapomniała o soli, na szczęście ser był słony więc cało wyszła z opresji. Hania zrobiła makaron tagiatelle z ratatui i kurczakiem - danie wyszło bardzo dobrze. Anastazja przyrządziła chrupiącego łososia w cieście francuskim z sosem żurawionowym. Kasia zrobiła królika w miodzie i ziemniakami, który zachwycił Mateusza. Anika przygotowała polędwiczkę wieprzową, ale jej warzywa były za twarde. Norbert zrobił steki z sosem barbeque, zapomniał o większych sztukach mięsa i zaserwował małe steki, mimo to były bardzo dobre. Zuzia zrobiła polędwiczkę wieprzową w panierce z chipsami z jarmużu. Mateusz zrobił pstrąga ze słoniną, mimo wszystko to nie było zbyt dobre połączenie. Mateusz przygotował polędwiczkę wieprzową z puree z dyni, Mateusz przybił mu piątkę po degustacji. Bartek zrobił pierś z kaczki z żurawiną - według jurorów to najlepsza kaczka, jaką jedli w programie MasterChef Junior. Staś przygotował indyka pieczonego w maśle i czosnku z blaszowaną dymką w sosie ostrygowym z karmelizowaną marchewką z trzema rodzajami puree.

Zadanie eliminacyjne nie było łatwe

Jurorzy wyróżnili potrawy wykonane na najwyższym poziomie. Były to potrawy Stasia, Bartka i Anastazji. Wybrani uczestnicy awansowali do kolejnego odcinka. Otrzymali jednak specjalne zadanie - musieli włożyć ręce do pudeł, w których były ukryte różne produkty. Nie mogli ich zobaczyć, a jedynie je poczuć. W środku znajdowały się m.in. ośmiornice, żółtka jajek, wątróbki, ozory. Wybrali pudło numer dwa, zawierające kalmary, ośmiornicę i żółtko. To z tych składników pozostali uczestnicy musieli przygotować danie.

Jakie pomysły mieli uczestnicy? Mateusz zrobił grillowaną ośmiornicę i jajko przepiórcze w koszulce. Pola zdecydowała, że zrobi... makaron. Niestety, makaron się rozgotował i Pola się popłakała. Na pomoc ruszył jej Michel Moran i dziewczynka szybko odzyskała rezon. Kasia zrobiła roladki z ośmiornicą i kalmarem.

Kto poradził sobie z tym zadaniem?

Zuza zrobiła kalmary z sosem i jajka z sałatą. - Kalmar i sos to odlot - ocenił Mateusz Gessler. Mateusz zrobił panierowaną ośmiornicę i panierowane kalmary. Jurorzy doszli do wniosku, że w sosie znalazło się za dużo czosnku. Hania zrobiła panierowane kalmary z puree z selera. - To jest bardzo dobra ośmiornica - oceniła Ani Starmach. Norbert zrobił smażone kalmary z jajkiem sadzonym. Gabrysia zrobiła zupę krem z pietruszki i z marchewki. Anika zrobiła panierowane kalmary z talarkami z ziemniaków. - Bardzo mi smakują naleśniki z ośmiornicą - ocenił Mateusz Gessler. Kuba zrobił panierowane kalmary z puree z selera. Pola zrobiła tagliatelle z ośmiornicą z kolendrą i śmietaną.

Jurorzy nagrodzili Mateusza, Kasię oraz Anię. Kto był najsłabszy? Pola, Kuba, Mateusz, Maja i Gabrysia. Z programu odpadły trzy osoby. - Postanowiliśmy dwójce z was dać jeszcze szansę. Te dwie osoby, które zostają w programie, to Gabrysia i Mateusz - powiedziała Ania Starmach. Z MasterChefem Juniorem pożegnali się Maja, Pola i Kuba.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki