Za nami kolejny pełen emocji odcinek MasterChef. Tym razem uczestnicy programu wybrali się wraz z Magdą Gessler, Michelem Moranem i Anną Starmach do pięknego Sydney, a tam poznali smaki Australii, w czym pomogli prowadzący show. Za tydzień wielki finał programu. A miejsc w nim nie ma dla wszystkich uczestników. Kto zdobędzie upragniony awans? O miejsce w finale walczyli Matteo Brunetti, Mateusz Guncel, Mateusz Zielonka, Natalia Gmyrek, Damian Sobek. Komu najlepiej udało się odtworzyć Australię na talerzu? Zapraszamy do zapoznania się z zapisem relacji na żywo z odcinka MasterChef!
21.32 Wszystko jasne - do finału MasterChef przechodzą: Mateusz Zielonka, Damian Sobek, Matteo Brunetti, Mateusz Guncel. A z programem żegna się Natalia Gmyrek.
21.15 I jako ostatnia swoje przysmaki prezentuje Natalia. Dziewczyna zrobiła przystawkę i deser. Niestety, coś nie poszło zgodnie z planem w przystawce. Moran nie jest do końca zadowolony.
21.14 Matteo przygotował wszystko, co chciał. Co na to eksperci? Jury się zajada, chłopak wypadł bardzo dobrze.
21.13 Damian zbiera pochwały, Moran: - Bomba! Wszystko umiesz.
21.12 I tak to wygląda:
21.10 Damian Sobek zrobił wszystko co zaplanował. Czy jego danie posmakuje jury? Wśród dań tatar z kangura z ogórkiem.
21.07 Drugi Mateusz, czyli Mateusz Guncel. Jego dnie główne smakuje gościowi specjalnemu. Generalnie pyszne. Gessler chwali chłopaka.
21.06 Chwila prawdy. Gessler: - Wasze dania są piękne. Pierwszy do oceny podchodzi Mateusz Zielonka. Opinia jury, Gessler jest zachwycona: - Frytki fantastyczne, ryba powinna być mniej ciepła, natomiast oliwki i skóra dorsza jest fenomenalna. Wielkie brawa!
21.05 Uczestnicy są zadowoleni, kończą dania, dekorują talerze. Chyba się udało! A komu najlepiej, to już przekonam się ze chwilę.
21.00 Już niebawem dowiemy się, jak poszło uczestnikom w przygotowaniach australijskich smaków. Kto sobie poradził, a kto nie sprostał zadaniu?
20.55 Każdy stara się, by zrobić jak najlepsze danie. Uczestnicy uwijają się, bo mają wiele pracy. Moran podgląda, jak im idzie, doradza i przypomina o najistotniejszych rzeczach.
20.52 Kucharze przygotowują dania, muszą wykazać się wiedzą zdobytą w czasie wizyt w restauracjach. Od ich dzisiejszych dań zależy to, kto trafi do finału.
20.45 Chwila na reklamy
20.42 Czas na gotowanie! Uczestnicy mają godzinę na przygotowanie przystawek, dań głównych i deseru - każdy czego innego. Ich zmaganiom przyglądać się będzie szef kuchni, który ugościł ich w swojej restauracji na samym początku wizyty w Sydney.
20.38 Mateusz Zielonka uczy się rozpoznawać nieznane ryby.
20.35 Matteo poznaje sposób na filetowanie bardzo dużych ryb. - Każdy z tych składników mega smaczne było, ale razem to prawdziwa bomba!
20.30 Damian trafia do restauracji prowadzonej przez Polaka. Chłopak przygląda się tworzeniu tatar z kangura i stek z kangura.
20.28 Mateusz Guncel poznaje nowy sposób na filetowanie ryb, jest zachwycony!
20.26 Kolejne miejsce odwiedzane przez dziewczynę to cukiernia. Ciastka zachwycają Natalię, dziewczyna zwiedza też kuchnie i poznaje tajniku deseru na bazie jajek.
20.25 Natalia trafiła do restauracji i sklepu w jednym prowadzonej przez kobietę pochodzącą z Polski. Deser jaki próbuje Natalia jest z orzechów makadamia. A przystawkę, którą jej podano to krewetki i dorsz.
20.23 Chłopak odwiedza też chińską knajpkę. Ale ma kłopt z jedzeniem pałeczkami. Co prawda dostał sztućce, ale nie obyło się bez lekcji obsługi pałeczek.
20.20 Wracamy. Mateusz Guncel podziwia Sydney, jest zaskoczony wszystkim, co widzi. Zagląda na targ rybny: - Tyle barw, tyle odsłon krewetek, człowiek nie wie na czym się skupić i głupieje!
20.13 Czas na chwilę przerwy
20.12 Jednak zanim uczestnicy stanął do pracy, będą zwiedzać miejscowe restauracje i poznawać nowe smaki. Tak, by wydobyć jak najwięcej z Australii. Każdy z nich zostanie wysłany w inną część miasta.
20.11 Deser ma powstać z owoców i orzechów makadamia.
20.10 Pierwsze zadanie: przygotowanie dwóch dań z produktów, które ukryte są na stanowiskach. Chłopaki mają zrobić danie główne i przystawkę, a Natalia przystawkę i deser. Panowie dostali wołowinę i mięso z kangura. Jest też ryba i maron.
20.07 Uczestnicy kosztują specjalności miejsca. Na przystawkę tuńczyk, danie główne wołowina z bobem, a na deser beza. Kucharze są zachwyceni wykwintnym jedzeniem.
20.05 Kucharze witajcie w Australii. Jesteśmy na jednej z najsłynniejszych plaż na świecie - oznajmia Starmach. A Gessler chce mieć prawdziwą Australię na stole.
20.00 Startujemy! Uczestnicy są już w Australii. Natalia: - Jestem dumna. Damian: - To tak jakby człowiek chodził na głowie. Uczestnicy są zachwyceni Sydney.
Zobacz: Masterchef: Powrót dzieci z II edycji Masterchef Junior