Michel Moran (49 l.), juror "MasterChefa" i autor książki "Doradca smaku", od kilku lat mieszka w Polsce. Nauczył się już, że w Wielkanoc na polskich stołach nie może zabraknąć symbolu życia, czyli jajka. We własnej kuchni stworzył kilka smakowitych przepisów, którymi dzieli się z Czytelnikami "Super Expressu".
Jajka: mimosa, z ziołami, z łososiem i z makrelą
(składniki dla dwóch osób)
l 4 jajka ugotowane na twardo l 100 ml majonezu l chrzan tarty l 100 g wędzonego łososia l 100 g wędzonej makreli l natka pietruszki l szczypiorek l 1 cytryna l kilka pomidorków cherry l przyprawy: koperek suszony, bazylia, sól morska, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Jajka obieramy, przecinamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Robimy farsze.
Jajka mimosa: 1 żółtko wkładamy do miseczki i łączymy je z odrobiną chrzanu, 2 łyżkami majonezu, odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki i szczyptą soli. Miseczkę z farszem wstawiamy do lodówki.
Przeczytaj też: Domowy żurek z żytniej mąki na święta
Jajka faszerowane łososiem
Wędzonego łososia kroimy w drobną kosteczkę, a następnie łączymy w miseczce z niewielką ilością majonezu i odrobiną posiekanego szczypiorku. Miseczkę z farszem wstawiamy do lodówki.
Jajka faszerowane wędzoną makrelą: Makrelę obieramy ze skóry i oddzielamy od ości. Następnie bardzo drobno kroimy i dodajemy niewielką ilość majonezu oraz odrobinę posiekanego szczypiorku. Miseczkę z farszem wstawiamy do lodówki.
Jajka z ziołami
Do miseczki wkładamy majonez, bazylię, koperek, natkę pietruszki i odrobinę posiekanego szczypiorku. Mieszamy z niewielką ilością chrzanu i rozgniecionym żółtkiem. Wstawiamy do lodówki.
Podanie: Przygotowane farsze wyjmujemy z lodówki i używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki, wypełniamy nimi miseczki z białek. Układamy na talerzu, dekorujemy kawałkami cytryny, pomidorkami cherry i szczypiorkiem.