Monika Mrozowska: kulki z twarogu

2009-04-06 9:00

- W moim domu gotuje się dużo - twierdzi aktorka Monika Mrozowska (29 l.). Oboje z mężem relaksujemy się, spędzając czas w kuchni, a że jesteśmy wegetarianami, to nasze świąteczne menu trochę różni się od tego tradycyjnego. Jestem jednak pewna, że twarogowe kulki zasmakują nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa.

Składniki:
kostka tłustego sera; 1 opakowanie ziół prowansalskich; 1 ząbek czosnku; 1 cytryna; 0,5 szklanki oliwy z oliwek; garść poszatkowanej zielonej pietruszki; 1/4 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej; sól i pieprz do smaku; pomidor; ogórek

Sposób przygotowania:
Ser mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą. Zioła prowansalskie mieszamy z dwoma szczyptami soli, pietruszką, skórką cytrynową i pieprzem. Formujemy kulki z twarogu i obtaczamy w misce z ziołami, po czym wlewamy oliwę i dodajemy sok z połówki cytryny. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Układamy na talerzu: plaster pomidora, plaster ogórka i kulkę z sera. Polewamy dookoła oliwą z ziołami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki