Najlepsze źródła żelaza.Wbrew pozorom nie należy do nich czerwone mięso!

2014-09-30 17:59

Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem dla organizmu. Jest potrzebne do transportu tlenu przez krew, poza tym wpływa na wzrost i regenerację tkanek, odporność. U kobiet w ciąży jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. W jakich produktach żelaza jest najwięcej?

Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem dla organizmu. Jest potrzebne do transportu tlenu przez krew, poza tym wpływa na wzrost i regenerację tkanek, odporność. Jest niezbędne w diecie kobiet ciężarnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Można stwierdzić, że bez żelaza ani rusz!

Niedobór żelaza, czym grozi?

Jak informuje portal cennezelazo.pl, niedobór żelaza w naszym organiźmie prowadzi do ciagłego zmęczenia, utrudnionej koncentracji, apatii, a także jest przyczyną wypadania włosów, czy bladej cery. Dlatego absolutnie nie można pomijać tego składnika w swojej diecie.

Żelazo, gdzie jest go najwięcej?

Jednak najwięcej żelaza wcale nie znajduje się w czerwonym mięsie, ale jak donosi Wirtualna Polska w następujacych produktach: fasoli, ostrygach,

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Zobacz: Sekrety Zdrowia i Urody: zadbaj o odporność, nadchodzi trudny sezon dla naszego organizmu!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki