Maltańska zapiekanka Moniki Jarosińskiej
Ponieważ mieszkam na Malcie, w pierwszy dzień świąt w moim domu musi być polskie jedzenie. Obowiązkowo! Ale już drugiego dnia chętnie łączymy dwie kultury – polską i maltańską. W tym roku, zwłaszcza, że to moje ostatnie święta na Malcie, na pewno przyrządzę tutejsze świąteczne danie czyli Timpanę.
Składniki:
400 g pomidorów z puszki bez skóry
300 g makaronu penne
250 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
100 g wędzonego boczku
100 g mrożonego ciasta francuskiego
50 g tartego parmezanu
50 g tartego sera Mozarella lub innego topliwego
3 jajka
3 łyżki oleju
1 czerwona cebula
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól
pieprz cayenne
Przygotowanie:
Makaron penne wrzucić do rondla z 2 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski.
Następnie cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego mięso mielone wołowe i wieprzowe.
Składniki wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż mięso się zrumieni. Wtedy dodać do tego przetarte przez sito pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, tartą gałką muszkatołową i zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem w misce. Wymieszane składniki przełożyć do brytfanki.
Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać tarty parmezan, ser Gouda i dobrze roztrzepać widelcem. Tą mieszaniną polać składniki w brytfance. Następnie mrożone ciasto francuskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wierzch.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. i piec do zrumienienia.