Składniki: (na 4-6 porcji)
na farsz: 10 dkg wędzonej szynki; 35 dkg mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego; 10 dkg startego parmezanu; pół cebuli (5 dkg); 3 żółtka; pół szklanki zielonych oliwek bez pestek; pół szklanki mleka; gałka muszkatołowa; pieprz, sól
Na kaczkę: kaczka (ok. 1,5 kg); pół cebuli (5 dkg); 10 łyżek oliwy; 2 łyżki masła; łyżka koncentratu pomidorowego; pół szklanki czerwonego wina wytrawnego; 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki); gałązka świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przygotowaną kaczkę napełnić farszem i związać bawełnianą nicią. Cebulę obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić. Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec do miękkości, ok. 40-60 minut, od czasu do czasu podlewając bulionem. Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.