Małgorzata Rozenek była gościem w jednym z odcinków Dzień Dobry TVN. PERFEKCYJNA PANI DOMU, udzieliła kilku rad, jak wysterylizować słoiki. Otóż prozaiczna z pozoru czynność, okazuje się niezwykle istotnym elementem wekowania przetworów.
Pierwszym sposobem na przygotowanie słoików jest ich wygotowanie. Należy włożyć je do gotującej wody i po kilku minutach wyjąć i dokładnie je wytrzeć. Absolutnie nie można nakładać przetworów do mokrych słoików. Rozenek odradziła także, użycia w tym celu zmywarki.
Drugą metodą na wysterylizowanie słoików jest ich „upieczenie”. Należy włożyć je do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, w taki sposób, by się nie dotykały. Zaletą tej metody jest to, że słoiki są suche i nie trzeba ich wycierać.
Tak przygotowane słoiki nadają się, by wypełnić je przetworami. Należy pamiętać, że poza smakiem dżemów i przecierów istotny jest również ich wygląd. Za pomocą serwetki i kolorowej tasiemki można je w bardzo prosty sposób udekorować.