Przepis Anny Starmach na uszka z grzybami

2014-12-22 10:20

Anna Starmach poleca Wam uszka z samymi grzybami! Zobaczcie jak w łatwy sposób przygotować uszka do wigilijnego barszczu. Są przepyszne, a przy tym oryginalne!

Oto czego potrzebujesz aby przygotować wyśmienite uszka z grzybami według przepisy Anny Starmach. Będą wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju, a przy tym ogromnie urozmaicą wigilijny barszcz!

Składniki:

500 g mąki
150 ml ciepłej wody
1 jajko
1 cebula
50 g suszonych prawdziwków
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta  pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznij od grzybów - zalej je wodą i mocz przez około godzinę. Później gotuj je na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną.
Odcedź je i pokrój drobno.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Gotowe? Dodaj grzyby do cebuli, dopraw ją i ostudź.

Z mąki utwórz na stolnicy kopiec i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę. Teraz pora na wyrabianie ciasta. Wyrabiaj je aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj.

Używając np. kieliszka do wina, wykrawaj małe okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich kładź porcję farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

Gotowe! Smacznego i wesołych świąt!

Czytaj: Przepis na wigilijną KUTIĘ Anny Starmach

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki