Oto czego potrzebujesz aby przygotować wyśmienite uszka z grzybami według przepisy Anny Starmach. Będą wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju, a przy tym ogromnie urozmaicą wigilijny barszcz!
Składniki:
500 g mąki
150 ml ciepłej wody
1 jajko
1 cebula
50 g suszonych prawdziwków
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Zacznij od grzybów - zalej je wodą i mocz przez około godzinę. Później gotuj je na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną.
Odcedź je i pokrój drobno.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Gotowe? Dodaj grzyby do cebuli, dopraw ją i ostudź.
Z mąki utwórz na stolnicy kopiec i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę. Teraz pora na wyrabianie ciasta. Wyrabiaj je aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj.
Używając np. kieliszka do wina, wykrawaj małe okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich kładź porcję farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.
Gotowe! Smacznego i wesołych świąt!