Przepisy gwiazd na świąteczne dania! Zobacz, co jedzą gwiazdy!

2014-12-12 16:48

Jednym z elementów świąt Bożego Narodzenia, na które czekamy najbardziej, to ulubione potrawy, które często jemy tylko w tym magicznym okresie roku. Wigilijną ucztę gospodynie zazwyczaj organizują według rodzinnych tradycji - w każdym regionie Polski znajdziemy potrawę, której nie zjemy nigdzie indziej. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów autorstwa polskich gwiazd. Zaryzykujecie i uraczycie nimi swoich gości podczas wieczerzy?

Sernik z rodzynkami Bożeny Dykiel

Przepis z książki Bożeny Dykiel "Pyszne ciasta domowe"

Składniki:

1 kg mielonego sera
15 dag masła (miękkiego)
2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
4-5 jajek
10 dag rodzynek
tłuszcz do blachy
bułka tarta

Przygotowanie:

Rodzynki sparzyć. Do sera dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, budyń i jaja. Zmiksować. Połączyć z rodzynkami. Masę serową przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Indyk faszerowany borowikami Pascala Brodnickiego

Przepis ze strony www.pascalbrodnicki.pl

Składniki:

1 szt. (około1,2 kg) piersi z indyka
250g drobno mielonej piersi z kurczaka
1 kg borowików
50g rodzynek
50g pistacji
1 ząbek czosnku
1 szalotka
50g masła
3 łyżki oleju
100 ml koniaku
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Marynujemy jedną godzinę rodzynki w 100ml koniaku lub winiaku. Szalotkę dusimy w 20g masła i dodajemy posiekany ząbek czosnku, następnie pokrojone borowiki i dalej dusimy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i pokrojoną natką pietruszki. Podsmażamy całość dodając mielone mięso z kurczaka, pistacje i odsączone rodzynki. Wkładamy filet z indyka pomiędzy papier pergaminowy lub folię spożywczą i ubijamy go, aż będzie rozpłaszczony a później doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pierś z indyka faszerujemy nakładając wcześniej przygotowane nadzienie i rolujemy. Aby nasza rolada mocniej się trzymała można sobie pomóc obwiązując ją bawełnianym sznurkiem. Całość smarujemy olejem i masłem, po czym na 40 min wkładamy do piekarnika cały czas podlewając pierś dla uzyskania pięknego koloru. Doskonale smakuje z sosem grzybowo- śmietanowym.

Grzybowa z sandaczem Karola Okrasy

Przepis ze strony www.karolokrasa.pl

Składniki:

prawdziwki - 1 kg
sandacz - 1 kg
wywar warzywny - 3l
cebula - 2 szt.
czosnek - 1 ząbek
tymianek - 4 gałązki
słodka śmietanka 30 proc. - 150ml
sól, pieprz i oliwa

Przygotowanie:

Grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy z czosnkiem i cebulą. Zalewamy wywarem i gotujemy ok. 20 min. Dodajemy śmietankę i zaprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy gałązki tymianku. Sandacza kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 7 minut. . Kroimy na kawałki, układamy w talerzu i zalewamy zupą.

Kaczka po polsku Joanny Brodzik

Przepis pochodzi z programu "Brodzik od kuchni"

Składniki:

4 duże piersi kaczki
100 ml oliwa z oliwek
majeranek, sól, pieprz
2 łyżki masła
2 średnie kwaśne jabłka

Przygotowanie:

Piersi kaczki umyć, osuszyć i natrzeć oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na całą dobę do lodówki.
Wyjąć piersi z lodówki. Na patelni rozgrzać masło. Ułożyć na nim piersi skórą do dołu. Kiedy część tłuszczu ze skóry się wytopi, a skóra stanie się złocista, podsmażyć piersi z drugiej strony. Jabłka pokroić na ósemki i posypać majerankiem. Obsmażoną kaczkę umieścić w brytfance i obłożyć jabłkami. Przykryć folią. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150-160 st. C. Po godzinie usunąćj folię i wstawić jeszcze na 10-15 minut, żeby kaczka się zarumieniła.

Noga Jacka, czyli zimne nóżki wg. Marty Wierzbickiej

Przepis pochodzi z programu TVN "Ugotowani"

Składniki:

400 g golonki
4 nóżki wieprzowe
2 ćwiartki z kurczaka
1 włoszczyzna
3 liście laurowe
1 kostka rosołowa
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 puszka zielonego groszku
jajko na twardo

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.

Zobacz też: Przepisy na dania wigilijne według Ewy Wachowicz

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki