Przepisy na dania wigilijne według Ewy Wachowicz

2014-12-09 12:32

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to szansa, by delektować się wyjątkowymi daniami, które zazwyczaj mamy okazję jeść tylko raz w roku. Większość gospodyń stawia na sprawdzone, tradycyjne potrawy, często goszczące na wigilijnym stole od pokoleń. Oto kilka przepisów na świąteczny poczęstunek spod pióra jurorki kulinarnego show "Top chef" Ewy Wachowicz. Skusicie się?

Pasta z karpia Ewy Wachowicz

Składniki:

25 dag - karpia wędzonego
1 - ogórek kiszony
1 - cebula
1 łyżka - majonezu
1 łyżka - musztardy
pęczek koperku
pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. Dorzucić kawałki karpia (bez skóry i ości), dodać musztardę i majonez. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.

Śledź w śmietanie Ewy Wachowicz

Składniki:

500 g - śledzi solonych
2 - cebule
sok z cytryny
1 - winne jabłko
1 szklanka - kwaśnej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1 pęczek - natki pietruszki
woda i mleko do namoczenia

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.  Ryby osuszyć, obłożyć cebulą i jabłkiem. Śmietanę  doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalać śledzie. Dekorować posiekaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa z koniakiem Ewy Wachowicz

Składniki:

1 kg - prawdziwki i podgrzybki
1 łyżka - masło
1 kieliszek - koniak
1½ l - wywar warzywny
sól
pieprz
200 ml - śmietana
natka pietruszki
grzanki

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle. Zalać koniakiem, odparować. Następnie zalać ciepłym wywarem. Wszystko razem zagotować pod przykryciem. Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami (całe kromki).

Kaczka świąteczna Ewy Wachowicz

Składniki

1 kaczka o wadze około 1,5 kg
sól
pieprz

Dodatki:

2 - jabłka
2 - pomarańcze
100 ml - oku z pomarańczy

Nadzienie

2 - jabłka
2 - pomarańcze
majeranek
tymianek

Sposób przygotowania:

Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem – z zewnątrz oraz w środku. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Z pomarańczy wykroić filety. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do kaczki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca). Na stół podawać w całości – na półmisku. Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).

Karp faszerowany grzybami Ewy Wachowicz

Składniki:

2 kg - karpia
200 g - suszonych podgrzybków
1 - cebula
masło
sól
pieprz
natka pietruszki
1 - cytryna

Sposób przygotowania:

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem. Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Zobacz też: Przepisy Magdy Gessler na dania świąteczne! Przygotuj z nami święta!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki