Pasta z karpia Ewy Wachowicz
Składniki:
25 dag - karpia wędzonego
1 - ogórek kiszony
1 - cebula
1 łyżka - majonezu
1 łyżka - musztardy
pęczek koperku
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. Dorzucić kawałki karpia (bez skóry i ości), dodać musztardę i majonez. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.
Śledź w śmietanie Ewy Wachowicz
Składniki:
500 g - śledzi solonych
2 - cebule
sok z cytryny
1 - winne jabłko
1 szklanka - kwaśnej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1 pęczek - natki pietruszki
woda i mleko do namoczenia
Sposób przygotowania:
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Ryby osuszyć, obłożyć cebulą i jabłkiem. Śmietanę doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalać śledzie. Dekorować posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa z koniakiem Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg - prawdziwki i podgrzybki
1 łyżka - masło
1 kieliszek - koniak
1½ l - wywar warzywny
sól
pieprz
200 ml - śmietana
natka pietruszki
grzanki
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle. Zalać koniakiem, odparować. Następnie zalać ciepłym wywarem. Wszystko razem zagotować pod przykryciem. Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami (całe kromki).
Kaczka świąteczna Ewy Wachowicz
Składniki
1 kaczka o wadze około 1,5 kg
sól
pieprz
Dodatki:
2 - jabłka
2 - pomarańcze
100 ml - oku z pomarańczy
Nadzienie
2 - jabłka
2 - pomarańcze
majeranek
tymianek
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem – z zewnątrz oraz w środku. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Z pomarańczy wykroić filety. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do kaczki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca). Na stół podawać w całości – na półmisku. Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).
Karp faszerowany grzybami Ewy Wachowicz
Składniki:
2 kg - karpia
200 g - suszonych podgrzybków
1 - cebula
masło
sól
pieprz
natka pietruszki
1 - cytryna
Sposób przygotowania:
Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem. Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Zobacz też: Przepisy Magdy Gessler na dania świąteczne! Przygotuj z nami święta!