Spis treści
Rączka gotuje - restauracja zamknięta
Rączka Gotuje to nazwa restauracji Remigiusza Rączki, znanego z telewizji śląskiego kucharza i popularyzatora kulinariów. Lokal istnieje od 2013 roku, ale z powodu koronawirusa musi zostać zamknięty. Remigiusz Rączka mówi wprost: prowadzenie restauracji w Wodzisławiu Śląskim przestało się opłacać. Może w większych miastach sytuacja za kilka miesięcy się poprawi, ale Remigiusz Rączka nie wierzy w to, że rynek gastronomiczny wróci do normy sprzed pandemii.
- Nie chciałbym być złym prorokiem w tej sprawie, natomiast z pewnością ta sytuacja spowoduje, że rynek usług gastronomicznych bardzo mocno się przewietrzy. Z pewnością znikną restauracje, hotele. Musisz wiedzieć, że w branżach gastronomiczno-turystycznych kryzysy zawsze gorzej znosiły restauracje i hotele o podwyższonym standardzie. Tam ceny zawsze są ciut wyższe, z różnych względów. Klienci zaczynają liczyć pieniądze. W dobie kryzysu, zamiast hoteli będą wybierać domki i campingi, zamiast wykwintnych dań w restauracji - fast foody. Być może przetrwają restauracje w aglomeracjach, te w mniejszych miastach będą borykać się z ogromnymi problemami - skomentował w rozmowie z portalem tuWodzislaw.pl.
Remigiusz Rączka dodaje, że restauracja Rączka gotuje będzie działać do końca tego tygpdnia. W niedzielę kucharz chce po raz ostatni ugościć klientów lokalu.
- Wiem na pewno, że będę tego dnia czekał na gości po to, żeby im podziękować za wieloletnie zaufanie i ogrom ciepłych słów. (...) Moja decyzja podyktowana jest obecną sytuacją ekonomiczno-gospodarczą, perspektywami ekonomicznymi i wreszcie planami związanymi z dwoma nowymi projektami. Gastronomia mocno odczuła skutki pandemii, co gorsza nikt nie jest w stanie określić jej rzeczywistego końca. Nawet pomoc państwa okazuje się za mała w stosunku do kosztów utrzymania takich miejsc. Być może mniejsze lokale mają szanse się utrzymać - nie przesądzam, natomiast matematyka jest prosta, dla tych, którzy potrafią liczyć - dodał kucharz.
Rączka gotuje była dorobkiem życia Remigiusza Rączki. Kucharz traktował lokal bardzo emocjonalnie i mówi o nim jak o swoim "dziecku".
Remigiusz Rączka - kim jest?
Remigiusz Rączka to kucharz dobrze znany na Śląsku, ale dzięki programowi telewizyjnemu "Rączka Gotuje" stał się rozpoznawalny także w całej Polsce. Remigiusz Rączka zajmuje się głównie kuchnią śląską i takie też potrawy serwował w swoim lokalu w Wodzisławiu Śląskim. Program "Rączka Gotuje" cieszy się sporą popularnością - był obecny także na lokalnych antenach TVP. Aktualnie można go oglądać np. na TVP Łódź.
Pomysłodawcą programu kulinarnego pokazującego uroki kuchni regionalnej był sam Remigiusz Rączka. Program prowadzi śląską gwarą, co wyróżnia audycję spośród reszty produkcji. Remigiusz Rączka uczy między innymi, jak zrobić tradycyjną roladę czy kluski śląskie.
Restauracja Rączka Gotuje mieści się w Wodzisławiu Śląskim przy ulicy Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Zostanie zamknięta po siedmiu latach.
Kuba Wojewódzki - restauracja
Przypomnijmy, że inwestowanie w branży gastronomicznej to coraz popularniejszy sposób zarobku wśród gwiazd i celebrytów. Dotychczas chyba największy sukces odniósł Kuba Wojewódzki, który ma już jeden lokal w Warszawie, a drugi otworzył niedawno we Wrocławiu. Kolosalne zarobki Magdy Gessler pokazują, że branża gastronomiczna może przynieść spore zyski. Problemu ze skutkami pandemii nie mają długoletni i potężni inwestorzy, ale osoby, które prowadzą swoje biznesy od niedawna bądź mają "tylko" jeden lokal.
Czytaj "Super Express" bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie "Super Express" KLIKNIJ tutaj >>>