Rafał Jackiewicz: mazurek karmelowy

2009-04-06 9:00

- Nie będę udawał, że jestem mistrzem kuchni - mówi bokser (32 l.). Właściwie nigdy nie umiałem gotować. Pewnie dlatego, że odkąd pamiętam, muszę trzymać dietę. Ale kawałka pysznego mazurka karmelowego w Wielkanoc sobie nie odmówię.

Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 2 żółtka; 150 g masła; łyżka cukru pudru; odrobina proszku do pieczenia, soli
Masa: puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść kulkę i włożyć na pół godz. do lodówki. W tym czasie wstawić do wody puszkę z mlekiem, gotować na niewielkim ogniu ok. godziny. Ciasto wyjąć po pół godz., rozwałkować. Piec w nagrzanym do ok. 170 st. C piekarniku przez ok. pół godz. Masę wylać na ciasto, wyrównać. Można udekorować bakaliami lub bezą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki