Składniki dla 4 osób:
600 g filetów ze śledzia norweskiego; 1 marynowana gruszka w zalewie octowej; 12 marynowanych rydzów; mały pęczek świeżego koperku do dekoracji
Patrz też: Robert Sowa: Żyję spokojnie jak na wsi ZDJĘCIA!
Więcej
https://www.se.pl/wiadomosci/exclusive/robert-sowa-zyje-spokojnie-jak-na-wsi-aa-Yt5B-Dj2Z-QCgE.html
Marynata:
pół szklanki oliwy z oliwek; 2 łyżki kolorowego pieprzu; 1 łyżka miodu; 1 główka upieczonego czosnku; 5 ziaren jałowca; 5 ziaren ziela angielskiego; 3 liście laurowe; sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Wymoczone w zimnej wodzie filety śledziowe osuszamy, obcinamy końcówki i wkładamy do marynaty przygotowanej ze wszystkich połączonych składników. Po około 12 godzinach filety wyjmujemy z marynaty i układamy na talerzach razem z marynowanymi rydzami oraz gruszkami. Rybę skrapiamy powstałą marynatą i dekorujemy pieczonym czosnkiem oraz świeżym koprem.