Ryba po grecku to potrawa polska. Wachowicz i Gessler polecają swoje przepisy, a my: RYBĘ PO GRECKU w wersji dietetycznej

2014-12-23 10:23

Ryba po grecku to polskie danie i oznacza mniej więcej rybkę z warzywami. Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w wersji dietetycznej!

Ryba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Zobaczcie przpiesy!

Ryba po grecku PRZEPIS BABCI!

Składniki:

1 kg filetów z białych ryb (np.: dorsz, mintaj, sandacz)
3-4 duże marchewki
3 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża pietruszka (lub 2 małe)
1/3 średniego selera
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy lub 1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia
natka pietruszki do przybrania

Jeśli używamy mrożonych ryb, należy je rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby dzielimy na mniejsze porcje (wygodne do smażenia), a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Potem obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Po wystygnięciu ryby zabieramy się za warzywa. Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w grubą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na patelni i oleju, na którym smażyliśmy ryby.Pamiętajcie o przyprawach!

Zalewamy całość połową szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę lub sok z cytryny. Porządnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Ryba po grecku najlepiej smakuje po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce.

RYBA PO GRECKU w wersji DIETETYCZNEJ!

Ryba po grecku wydaje się tłusta? W końcu smażymy ją na oleju, warzywa podobnie.. .Ale mamy dla was przepis dietetyczny!

Składniki:

500 g filetów z mintaja
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
50 g selera
2 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozmrożenia i osuszenia ryby ręcznikiem papierowym. posolić i popieprzyć, po czym odstawić i na 10-15 minut. Warzywa ścieramy na tarce, cebulę siekamy w kostkę. Tym razem zaczynamy od warzyw. Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i lekko zarumieniamy cebulkę, mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą aż zmięknie, po czym dodajemy resztę warzyw i dusimy pod przykryciem wciąż co jakiś czas dodając odrobinę wody.

W między czasie w sporym garnku podgrzewamy wodę - to ważne, nie gotujemy! Woda nie powinna przekroczyć 70 stopni - dobrze użyć termometru gastronomicznego. W szklance rozrabiamy przecier pomidorowy z około 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, pieprzem oraz ostrą papryką. Wlewamy do warzyw. Dusimy.

Rybę układamy obok siebie na folii (po dwa kawałki) i zawijamy w ciasny rulon, który po bokach związujemy lub otaczamy drucikami/nitką i wsadzamy do gorącej wody na 12 minut (zostawiamy na małym ogniu).

Po wyjęciu ruloników z rybą odcinamy końcówki folii i delikatnie ją odwijamy, otrzymane wałeczki przenosimy na półmisek i układamy obok siebie, a następnie nakładamy przygotowane jarzyny i odstawiamy do ostygnięcia.

RYBA po GRECKU według MAGDY GESSLER

Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler. Idealna na święta Bożego Narodzenia!

RYBA PO GRECKU według Ewy Wachowicz

Ryba po grecku, czyli śledzie według Ewy Wachowicz

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki