Ryba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Zobaczcie przpiesy!
Ryba po grecku PRZEPIS BABCI!
Składniki:
1 kg filetów z białych ryb (np.: dorsz, mintaj, sandacz)
3-4 duże marchewki
3 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża pietruszka (lub 2 małe)
1/3 średniego selera
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy lub 1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia
natka pietruszki do przybrania
Jeśli używamy mrożonych ryb, należy je rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby dzielimy na mniejsze porcje (wygodne do smażenia), a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Potem obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Po wystygnięciu ryby zabieramy się za warzywa. Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w grubą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na patelni i oleju, na którym smażyliśmy ryby.Pamiętajcie o przyprawach!
Zalewamy całość połową szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę lub sok z cytryny. Porządnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Ryba po grecku najlepiej smakuje po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce.
RYBA PO GRECKU w wersji DIETETYCZNEJ!
Ryba po grecku wydaje się tłusta? W końcu smażymy ją na oleju, warzywa podobnie.. .Ale mamy dla was przepis dietetyczny!
Składniki:
500 g filetów z mintaja
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
50 g selera
2 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozmrożenia i osuszenia ryby ręcznikiem papierowym. posolić i popieprzyć, po czym odstawić i na 10-15 minut. Warzywa ścieramy na tarce, cebulę siekamy w kostkę. Tym razem zaczynamy od warzyw. Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i lekko zarumieniamy cebulkę, mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą aż zmięknie, po czym dodajemy resztę warzyw i dusimy pod przykryciem wciąż co jakiś czas dodając odrobinę wody.
W między czasie w sporym garnku podgrzewamy wodę - to ważne, nie gotujemy! Woda nie powinna przekroczyć 70 stopni - dobrze użyć termometru gastronomicznego. W szklance rozrabiamy przecier pomidorowy z około 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, pieprzem oraz ostrą papryką. Wlewamy do warzyw. Dusimy.
Rybę układamy obok siebie na folii (po dwa kawałki) i zawijamy w ciasny rulon, który po bokach związujemy lub otaczamy drucikami/nitką i wsadzamy do gorącej wody na 12 minut (zostawiamy na małym ogniu).
Po wyjęciu ruloników z rybą odcinamy końcówki folii i delikatnie ją odwijamy, otrzymane wałeczki przenosimy na półmisek i układamy obok siebie, a następnie nakładamy przygotowane jarzyny i odstawiamy do ostygnięcia.
RYBA po GRECKU według MAGDY GESSLER
Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler. Idealna na święta Bożego Narodzenia!