Magda Gessler radzi, jak przygotować pyszną rybę po grecku.
Czego potrzebujemy:
- 1 kg fileta z dorsza
- 2 kg pomidorów
- 1 kg pieczonej papryki czerwonej
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg selera
- 1 kg cebuli
- 1 kg cytryny
- wino białe niesłodkie
- cukinia
- bakłażan
- mąka do panierowania ryby
- sól, pieprz, kumin, kolendra
Jak przygotować:
Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę, gdy ona zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.
Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.
Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.