Michał Korkosz, czyli Rozkoszny, to jeden z najpopularniejszych blogerów kulinarnych. Mimo młodego wieku jest już autorytetem kulinarnym. Jego kariera eksplodowała w 2017 r., kiedy został uhonorowany dwiema prestiżowymi nagrodami magazynu „Saveur”, nazywanymi kulinarnymi Oscarami. Na swoim koncie ma dwie książki, które podbiły serca smakoszy na całym świecie: „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" oraz wydaną niedawno „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".
Michał stara się odczarować stereotyp, że polski talerz wypełniony jest jedynie tłustym mięsem i ziemniakami. Z naszymi Czytelnikami podzielił się przepisem na wędzone tofu z czarnym sosem polskim, które znajdzie się na jego świątecznym stole.
- Święta w moim domu są tradycyjne, chociaż wiadomo, że w różnych regionach Polski „tradycyjne" oznacza coś innego. Gotowaniem zajmują się mama i babcia. Ja przygotuję kilka potraw. W tym roku na pewno będą to sernik i rolada makowa. W naszej rodzinie nie lubimy jeść tych samych dań przez kilka dni, dlatego stawiamy na minimalizm. Wigilijnych potraw jest dwanaście, ale barszcz i uszka liczone są oddzielnie - śmieje się. - Na pewno pojawią się także pierogi z wędzoną śliwką, które są już tradycją w naszym domu – dodaje.